Tortu pripremite dan prije i pustite da preko noći odstoji u hladnjaku.
Sastojci:
100 g mljevenih keksa
50 g maslaca
40 g tamne čokolade
3 jaja
2 žumanjka
1 žličica ekstrakta vanilije
170 g šećera
500 ml vrhnja za šlag
60 g lješnjaka
80 g šećera
2 žlice vode
Priprema:
Kalup obložite masnim papirom. Lješnjake tostirajte na vrućoj tavi pazeći da vam ne zagore. Stavite ih u kuhinjsku krpu i dobro protrljate kako biste odstranili ljuskice. Stavite vodu i šećer na laganu vatru te zagrijavate dok se šećer ne otopi. Kad se sav šećer otopi, pojačajte vatru i pustite da se šećer pretvori u zlatno-smeđu karamelu bez miješanja. U gotovu karamelu umiješajte lješnjake te smjesu ravnomjerno rasporedite po masnom papiru. Pustite da se u potpunosti ohladi pa usitnite u multipraktiku, piše zagreb.info.
Tamnu čokoladu otopite s maslacem iznad pare. U smjesu dodajte mljevene kekse pa smjesu ravnomjerno rasporedite na dno kalupa, dobro utisnite i stavite u zamrzivač. Stavite jaja, žumanjke, šećer i esenciju vanilije u posudu iznad parne kupelji. Voda mora lagano ključati i posuda ne smije dodirivati vodu.
Miksajte smjesu ručnim mikserom deset minuta. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi. Vrhnje za šlag čvrsto istucite i polagano dodajte u ohlađenu kremu od jaja. Dobro izmiješajte. 2/3 izmrvljenih lješnjaka dodajte u kremu te ju izlijte preko baze. Ostatak prženih lješnjaka rasporedite po vrhu torte.
Stavite tortu u zamrzivač preko noći.