Federacija BiH: Evo kad stižu mirovine, a kad naknade za invalide

mirovine
03.08.2024.
u 09:47

U skladu sa Zakonom o MIO mirovine za srpanj bit će isplaćene preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH u ponedjeljak, 5. kolovoza, izvijestili su u petak iz Federalnog zavoda MIO. Najniža mirovina za srpanj iznosi 573,53 KM, zajamčena 684,48 KM, a najviša 2867,65 KM. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za srpanj 366.593, iznosi 723 KM. Mirovinu za srpanj primit će 450.169 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznose oko 290 milijuna KM, navode iz Zavoda.

Osim mirovina, očekuje se kako će idućeg tjedna doći do isplate sredstava za invalide, donosi portal Večernjeg lista BiH. Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike unijelo je naloge za isplatu naknada neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata u iznosu nešto većem od 24 milijuna konvertibilnih maraka.

Ta sredstva bit će isplaćena za oko 48 tisuća neratnih invalida i 9500 civilnih žrtava rata, a odnose se na naknade za protekli mjesec, srpanj. Uplate na račune korisnika će, prema ranijem dogovoru između ovog ministarstva i Ministarstva financija, biti izvršene sljedećeg tjedna.

U parlamentarnoj proceduri trenutačno se nalazi Zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama s invaliditetom, koji čeka još čitanje na Domu naroda. To čitanje se očekuje nakon kolektivnog godišnjeg odmora parlamentaraca u rujnu ove godine. Taj zakon, prvi lex specialis za osobe s invaliditetom, pripremljen je i usuglašen s predstavnicima Vijeća osoba s invaliditetom koje čine udruge osoba s različitim vrstama invaliditeta te relevantnim domaćim i međunarodnim akterima.

Taj zakon prvi put osigurava trajnu podršku osobama s invaliditetom, što će osigurati da njihova materijalna podrška bude neupitna doživotno, dok se jedinstvenim načelima predviđenim u zakonu obvezuju i ostali resori da usklade svoje propise s tim zakonom i omoguće osobama s invaliditetom izjednačenje mogućnosti i u oblastima zdravstva, obrazovanja, pristupačnosti, kulture, sporta i svih drugih oblasti koje utječu na svakodnevnu kvalitetu života.

Zakon prvi put predviđa definiranje osobe s invaliditetom bez korištenja sintagme "neratni invalid". Također, zakon donosi jasno definiranje pojma invaliditeta, što će olakšati primjenu zakona na terenu te predviđa niz drugih izmjena, uključujući reviziju invaliditeta. Iz Ministarstva ističu da se revizija invaliditeta ne provodi u cilju dodatne traumatizacije osoba s invaliditetom, već kao nužan alat provjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije