stabilni izgledi da sec očuva solidna financijska pozicija

Financijski sustav pokazao se otpornim na krize, BiH treba raditi na ekonomskoj stabilnosti

radnici
Ilustracija
24.07.2024.
u 07:00

Zemlja koja je stalno u nekoj vrsti krize pokazala se kao tvrd orah, a ima potencijale za ekonomski razvoj

Financijski sustav u BiH pokazao se otpornim na sve dosadašnje vrste krize, a ako uzmemo u obzir da sve te krize imaju apokaliptičan prizvuk, pandemija, ratovi..., onda tu informaciju stvarno treba pohvaliti. I iz Agencije za bankarstvo Federacije nedavno su za Večernji list rekli da nema očiglednih rastućih rizika unutar samih sustava koji bi mogli rezultirati značajnim kriznim scenarijima koje se ne bi moglo kontrolirati, što je potvrda da financijski sustav BiH radi na održavanju stabilnosti, a i dobro se veže uz europske i svjetske sustave koji ne dopuštaju da svijet sklizne u tešku recesiju koja, ruku na srce, nije daleko.

Stabilni izgledi

Također, Federaciji BiH je rejtinška agencija Standard & Poor's prvi put dodijelila kratkoročnu i dugoročnu kreditnu ocjenu B+/B sa stabilnim izgledima. Prema tome, stabilni su izgledi Federacije da očuva svoju solidnu financijsku poziciju sa sličnim razinama duga u iduće dvije godine, uz očekivanje da će ekonomski oporavak podržati rast fiskalnih prihoda i da će inflacija prestati vršiti pritisak na operativnu potrošnju. Taj rejting je istovjetan aktualnom suverenom kreditnom rejtingu BiH. Početkom godine prilikom imenovanja nove guvernerke Centralne banke BiH Jasmine Selimović istaknuto je da će ova institucija biti usmjerena primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti institucije i sustava rada. - Bankarski sustav BiH je stabilan i dovoljno kapitaliziran, što se odnosi i na entitete - navela je guvernerka. Činjenica je da se smanjuje i vanjski dug BiH, a servisiranje duga na razini godine iznosi od 1,2 do 1,5 milijardi KM. Muhamed Hasanović, zamjenik ministra financija BiH koji je nakon 17 godina rada u realnom sektoru došao na poziciju, komentirao je krajem prošle godine za financa.ba makroekonomsku sliku BiH u kojoj je naveo podatke rasta BDP-a BiH u 2023. za 1,6 posto, čime možemo biti zadovoljni ako usporedimo bh. ekonomiju s puno jačim zemljama u Europi. U 2023. je zabilježen rast izvoza za 2,7 posto, rast investicija za 6,9 posto, manje nezaposlenih za 4,3 posto, rast prosječne neto plaće za 15,3 posto. Međutim, sve to je još nedovoljno da svi u BiH kažemo kako je ovo ekonomski stabilna država, da ne treba više nikamo ići jer se ovdje može dobro zaraditi, stoga su potrebne investicije i promjena političke klime u BiH, a to je tada i naglasio zamjenik ministra Hasanović u odgovoru.

Zalet za budućnost

- Nevjerojatno je koliko smo propustili mogućnosti biti jedna od najatraktivnijih država za investiranje, što bi se pozitivno odrazilo na ekonomsko stanje BiH. Investicije trebaju biti jedan od prioriteta za razvoj naše države. Zbog toga moramo jasno definirati ključne točke s timom ljudi koji bi se bavili samo investicijama u BiH. Ključni segmenti na kojima moramo raditi kako bismo poboljšali stanje su strana ulaganja, pravni okvir, politička stabilnost, izbor sektora za ulaganje, regionalne razlike, infrastruktura, upravljanje rizikom i tako dalje - kazao je uz ostalo. Stranci su zainteresirani za ulaganje u BiH, ali treba unaprijediti niz stvari. BiH ima velike potencijale, ima i stanovništvo koje je naučilo trpjeti svašta, ali i ekonomski promišljati, a sve to treba iskoristiti i uhvatiti zalet za budućnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije