Galić sa izaslanstvom Glavnog stožera NATO-a iz Bruxellesa

03.07.2024.
u 14:37

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sastala se 3. srpnja 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH sa izaslanstvom Glavnog stožera NATO-a iz Bruxellesa. Tijekom dvodnevnog sastanka dvaju izaslanstava razmatrat će se procjena prijedloga dokumenta Procesa planiranja i revizije (PARP) za 2023. godinu, s ciljem analize trenutnog statusa implementacije planova i napretka Bosne i Hercegovine u pogledu reforme obrane u okviru NATO-ovog programa „Partnerstva za mir“.

U uvodnom dijelu sastanka, koji je otvorio zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, nazočili su zapovjednik EUFOR-a general- bojnik Laszlo Sticz, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnik Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika NATO Stožera Sarajevo brigadir Bahri Yildiz i šef izaslanstva Glavnog sjedišta NATO za PARP Rohan Maxwell iz Bruxellesa, a sudionici istog su rukovoditelji organizacijskih cjelina MO BiH, predstavnici OS BiH, predstavnici NATO-a iz Bruxellesa i Napulja, NATO Stožera Sarajevo, EUFOR-a, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

U obraćanju skupu, zamjenik ministra obrane Galić je prije svega iskazao dobrodošlicu NATO timu iz Bruxellesa, koji će, kako je rekao, „kroz naredna dva dana zajedno sa nama raditi na PARP procjeni, kao ključnim instrumentom partnerske suradnje koji pruža potporu izgradnji i unaprjeđenju interoperabilnosti kroz ispunjenje partnerskih ciljeva.“ Izrazio je očekivanje kako će kroz diskusije doći do izrade finalnog dokumenta koji će biti predstavljen odgovarajućem odboru NATO-a. Ukazujući na problem neusvajanja proračuna Institucija BiH za ovu godinu što stvara poteškoće u realizaciji kapitalnih investicijama, s druge strane pohvalio je dinamiku implementacije programa međunarodne vojne pomoći, zavidnu razinu i obim sudjelovanja u međunarodnim vježbama, te vidljivu i konstruktivnu ulogu u forumima regionalne obrambene i sigurnosne suradnje, govorio je, između ostalog, zamjenik ministra Galić, te sudionicima skupa poželio uspješan dvodnevni rad.

Zamjenik zapovjednika NATO Stožera Sarajevo brigadir Bahri Yildiz je istaknuo kako PARP ostaje glavni alat pomoću kojega NATO pomaže svojim partnerima da razviju sposobnosti i interoperabilnost. „Jedan od ciljeva PARP-a je pripremiti Oružane snage BiH za moguće operacije, a naš fokus ostaje na skupini lakog pješaštva razine bojne i postrojbama za borbenu potporu. Vidimo da Oružane snage BiH ostaju posvećene ovom poduhvatu i iskoristio bih ovu prigodu zahvaliti se na vašoj dobroj suradnji, a mi ćemo vam nastaviti pomagati u ostvarenju vaših ciljeva“, poručio je brigadir Yildiz.

U radnom dijelu sastanka, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i šef izaslanstva Glavnog sjedišta NATO za PARP Rohan Maxwell su kroz diskusije, prijedloge i međusobno usuglašavanje sa nositeljima partnerskih ciljeva nastavili s radom na procjeni predmetnog dokumenta, koji će rezultirati jednom adekvatnom slikom stanja u OS BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije