MANJE NADUTOSTI

Genijalan trik kako izbjeći vjetrove zbog graha! Evo što trebate napraviti s mahunarkama

27.02.2019.
u 09:45

Grah je odličan izvor bjelačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana, magnezija, željeza.

Jednostavno ga obožavate? Zapečenog, s kiselom repom, s kiselim kupusom, na salatu s mljevenim mesom i čilijem...Kombinacije jela s grahom zaista su brojne, ali neki će ovu namirnicu izbjegavati zbog jedne stvari - vjetrova! 

Grah je odličan izvor bjelačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana, magnezija, željeza. 

Ipak, neki će se susprezati od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja vjetrova u tijelu, no postoji način kako ih možete smanjiti.

Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale grah u vodi preko noći, znajte da postoji itekako dobar razlog za to. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da probavi složene kemijske spojeve koje zovemo neprobavljivi šećeri odnosno ogliosaharidi. 

Procesom namakanja graha dolazi do rastvaranja tih spojeva u vodi, pa kada se voda od namakanja baci, te krene kuhati grah, udio ogliosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti. 

Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vjetrova u tijelu nakon konzumacije, za vrijeme kuhanja graha u vodu dodajte i lovorov list, kim, mažuran, timijan ili đumbir.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije