Fra Mario Divković

Gradnja HKC 'Sveti Franjo' mogla bi biti završena za godinu i pol

10.06.2017.
u 12:15

Fra Mario Divković u izjavi za Fenu je kazao da je do sada završeno 75 posto radova, a ukoliko se iznađu sredstva kojim bi se radovi okončali, objekt bi mogao biti završen za godinu i pol dana.

Uz nova donatorska sredstva mogla bi biti nastavljena gradnja Hrvatskog kulturnog centara „Sveti Franjo“ koji je od izuzetnog značaja za franjevce u Tuzli i općenito u BiH.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković u izjavi za Fenu je kazao da je do sada završeno 75 posto radova, a ukoliko se iznađu sredstva kojim bi se radovi okončali, objekt bi mogao biti završen za godinu i pol dana.

Projekt HKC „Sveti Franjo“ je izradio i darovao Franjevačkom samostanu arhitekt Juro Pranjić, a nadzor nad izvođenjem radova i razrada projekta, koji traju od 2009. godine, također su dar istog arhitekte, ali i njegove kćerke arhitektice Ane Bosankić.

Podršku projektu, koji je vrijedan više od tri milijuna KM, pružili su brojni građani, institucije, Hrvatske, BiH, Tuzlanske županije, Grada Tuzle.

Kako bi prikupili sredstva za nastavak i završetak gradnje, u hotelu „Westin“ 15. lipnja u 19.00 sati u Zagrebu bit će organizirana donatorska večer. Pokrovitelji su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a pokrovitelj je i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Izrazio je uvjerenje da će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta, te da će donatorska večer biti uspješna.

- Ovo je jedinstvena prilika da u Zagrebu prezentiramo i rad franjevaca u Tuzli, da predstavimo centar koji financiraju donatori koji žele da nekako ugrade sebe kao kamenčić u mozaiku – istaknuo je fra Mario.

Kompleks čine moderno arhitektonski oživljena stara tuzlanska crkva, prateći objekt sa svim sadržajima, a njih povezuje Aleja franjevaca.

- Pokušavamo napraviti šest bista franjevaca koji su u burnoj povijesti BiH, posebno u Tuzli, iznikli kao moralna i duhovna vertikala koja je okupljala svijet, željeći tako da ga sačuva i usmjerava – naveo je.

Izgradnjom HKC „Sveti Franjo“ revitaliziran je objekt porušene katoličke crkve, dobiveni su novi kulturni sadržaji, osiguran prostor za raznolike kulturne sadržaje, priredbe, prezentacije, izložbe, druženja, a svrsishodne i žive sadržaje će dati smisao i život budućem objektu u kojem bi Hrvati i drugi građani grada Tuzle, BiH, prezentirali svoju kulturnu ponudu te time osigurali istinsku multikulturalnost, suživot u gradu Tuzli.

Za fra Marija donatorska večera u Zagrebu je svjetlo na kraju tunela, odnosno, ljepota ovoga objekta doći će do izražaja kada radovi budu u potpunosti završeni.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije