Za ovaj slatkiš trebat će vam slijedeće namirnice:
2 jajeta
1/2 – 1 šalica šećera
1 šalica (oko 240 g) griza
5 g praška za pecivo (ili sode bikarbone)
3-4 (oko 650 g) jabuka
1 šolja (oko 150 g) oraha
10 g vanilin šećera
1 kašičica cimeta
4 kašičica kakaa
1/2 šolje (125 ml) ulja
1 šolja (250 ml) jogurta
Preliv:
1 šalica (250 ml ) mlijeka
100 g čokolade
1/2 šalice šećera (može i manje)
50 g maslaca (ili margarina)
3 žličice kakaa
Priprema:
Umutite jaja dodavajući šećer i vanilin šećer. Ulje, jogurt i rendane jabuke sa cimetom ubacite u smesu sa jajima, pa promješajte. Griz, orahe, kakao i prašak za pecivo sjedinite, pa dodajte u smjesu od jaja. Sve lagano izmešajte, pa izlijte u podmazan pleh 20×30 cm. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
Pred kraj pečenja pripremite preljev.
Sjedinite mlijeko, šećer, maslac, kakao i čokoladu i stavite na ringlu da provri. Kad provri smanjite temperaturu i kuhajte još minut. Zatim ga sklonite sa sporta i ostative par minuta da se prohladi i zgusne. Vruć biskvit izbockajte viljuškom i prelijte čokoladnim preljevom.