Dolazak toplijeg vremena i sunčanih dana tjera nas da što više vremena provodimo na otvorenom, što može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba

Inspektori pojačali kontrole..., zbog vrućina i u BiH sve češća trovanja hranom, ali i klorom iz bazena

02.07.2024.
u 21:40

Dolazak toplijeg vremena i sunčanih dana tjera nas da što više vremena provodimo na otvorenom, a tada su neizostavni izleti, piknici, roštilji i hrana na otvorenom, piše Večernji list BiH. Međutim, ove aktivnosti također povećavaju rizik od trovanja hranom. Visoke temperature i visok stupanj vlažnosti u zraku idealni su uvjeti za rast i razmnožavanje patogenih bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Upravo zbog toga su pojačane inspekcijske kontrole ispravnosti mesa, mliječnih proizvoda, sladoleda, kolača.

Nepravilnosti i oprez

- Pojačana je kontrola, posebno za lako kvarljive proizvode, ali i za brzu hranu. Ona se posebno kontrolira u ljetnom razdoblju jer je sklona kvarenju - kaže za RTRS Dragan Stolić, inspektor za hranu. Visoke temperature uzrokuju širenje bakterijskih infekcija, što izaziva posljedice koje mogu biti kobne za život. Zbog toga prodavači moraju strogo voditi računa kako prodaju robu, pogotovo onu lako kvarljivu. Kako navode inspektori, hrana mora biti pravilno deklarirana, skladištena, s rokovima trajanja. Moraju se ispunjavati sanitarno-tehnički uvjeti, kao i higijenski, a kazna za nepridržavanje ovih propisa je 2000 KM, a ako dođe do sudskog procesa - i do 10.000 KM. U idućim mjesecima, kako je izvijestio navedeni medij, pojačane su kontrole u cijeloj Republici Srpskoj. - Jako rijetko zatječemo hranu koja nije sigurna za upotrebu, ali nailazimo na sitnije nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati nepravilnost hrane - kazala je za RTRS Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske. Da je zalogaj zdravstveno neispravan, teško je utvrditi bez laboratorijske analize, ali određene naznake mogu se prepoznati po mirisu i izgledu. Zato su osnovne preporuke: higijena, hlađenje i konzumiranje svježe pripremljenih porcija.

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana 30 djece od 4 do 17 godina zatražilo je medicinsku pomoć zbog simptoma trovanja nakon konzumiranja sladoleda i ledenog osvježavajućeg napitka na sajmu u Ćupriji u Srbiji, kupljenih na štandu s neregistriranim uređajima za sladoled i osvježavajući napitak. Nakon što su se djeca požalila na tegobe, nadležne institucije u Srbiji su reagirale te je osoba koja je osumnjičena za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda uhićena i predana nadležnom tužiteljstvu na daljnje postupanje. Kako su izvijestili mediji u Srbiji, sva djeca su imala slične simptome - povraćanje i povišenu temperaturu. Hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih su neki s blagim simptomima pušteni kući. Prema riječima stručnjaka, neispravan sladoled teško je prepoznati. Kristalići leda prvi su znak da sa sladoledom nešto nije u redu, što bi značilo da je vjerojatno neko vrijeme bio odleđen pa ponovno zaleđen. Najrizičnije namirnice tijekom ljeta su sirova jaja, sirovo meso (osobito perad), kolači, sirovo mlijeko. No, rizična namirnica može biti bilo koja ako se njome rukovalo nehigijenski i/ili nije dobro termički obrađena. Salmoneloza je bolest koja se prenosi prljavim rukama, dakle izravnim kontaktom s hranom. Zato se zove "bolest prljavih ruku". Iako je rizik prijenosa salmonele veći kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti ovu bakteriju na hranu ako ne opere ruke prije rukovanja njome.

Otežano disanje, kašalj...

Hrana nije jedina koja nosi rizik od trovanja u vrućim ljetnim mjesecima. Više od 20 osoba zatražilo je liječničku pomoć zbog otežanog disanja, kašlja, povraćanja, gušenja, a sumnja se na trovanje klorom. Kako su izvijestili iz Policijske uprave Doboj, tri osobe zadržane su na liječenju u bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju, dok je 18 pušteno na kućno liječenje nakon zatražene liječničke pomoći poslije boravka na bazenima u Doboju. - S obzirom na to da je veliki broj ljudi različite starosne dobi s gotovo istim simptomima, gušenje, kašalj, otežano disanje, povraćanje, mučnina, a to su neki simptomi trovanja klorom i drugim supstancijama, postoji sumnja da jest klor, ali, naravno, tu su nadležne institucije koje će to utvrditi - rekla je za Nezavisne novine Radosava Ninković, liječnica u Hitnoj službi Doma zdravlja Doboj. Kako bi se izbjegle ovakve stvari, ranije su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane kazali kako je nužno da voda u bazenima bude pod stalnim zdravstvenim nadzorom nadležne zdravstvene ustanove, a to podrazumijeva redovitu kontrolu fizičkih i mikrobioloških karakteristika vode te kontrolu kloriranja vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije