ne zadovoljavaju standarde

Iz prodaje povučeni voda iz Hrvatske, grah iz Italije, dječje igračke iz Kine...

03.07.2024.
u 21:54

Osim hrane, na bh. tržištu sve su brojniji i proizvodi koji predstavljaju rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili ozljeda. Samo u prošloj godini povučena su 9202 komada nesigurnih proizvoda

Tržište BiH sve je više preplavljeno opasnim ili toksičnim proizvodima koji se uvoze iz cijelog svijeta. Sve se češće pojavljuju informacije i o hrani i piću koji ne zadovoljavaju standarde, a nalaze se na domaćem tržištu. Posljednja na listi takvih proizvoda našla se voda koja je povučena s tržišta BiH, piše Večernji list BiH.

Štetno za zdravlje

Kako su objavili iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na bh. tržište isporučena je voda podrijetlom iz Hrvatske koja može biti štetna za zdravlje. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište isporučena izvorska voda podrijetlom iz Hrvatske u kojoj je službenim kontrolama vizualno potvrđena prisutnost crnog taloga na dnu boce. Kako navode iz Agencije, naziv proizvoda je "Studena 1,5 l", brenda Studena, zemlje podrijetla – Hrvatska te može utjecati na ljudsko zdravlje. Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani (Službeni glasnik BiH, broj 50/04), dodaju iz Agencije. Kako se navodi u priopćenju, sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu s važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH. Nedavno je povučena i tjestenina bez glutena podrijetlom iz Rumunjske u kojoj je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola. Na domaće tržište BiH isporučen je konzervirani grah iz Italije u kojem je utvrđena prisutnost dijelova miša, a pravodobnom reakcijom nadležne agencije isti je povučen s polica. Povučeni su, kako su ranije izvijestili iz Agencije, i proteinski krekeri s chia sjemenkama i sjemenkama lana brenda YUKYBIO u kojima je utvrđena prisutnost nedeklariranog mliječnog proteina, kao i o ražovo brašno podrijetlom iz Litve u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A. Voće i povrće također je sve češće na listi zabranjenih proizvoda. Podsjetimo, zabranjen je uvoz više od tisuću kilograma jagoda voća samo u prva tri mjeseca ove godine. Zabranjen je uvoz i 4000 kilograma sjemena soje, sjeme graška, šljive, mandarine, jabuke, krumpira..., a za sve te proizvode su, kako navode iz fitosanitarne inspekcije, utvrđene nepravilnosti, odnosno ostaci pesticida iznad propisane maksimalne razine.

Sigurnosni zahtjevi

Osim hrane, sve brojniji su i proizvodi koji predstavljaju rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili ozljeda, a na popisima su sve češće i dječje igračke. Samo u prošloj godini povučena su 9202 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 8041 komad uništen. Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencija za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine, a kako su za Nezavisne novine potvrdili iz ove agencije, iz spomenute zemlje dolazi čak 84 posto povučenih proizvoda. Kako su objasnili u Agenciji, postoji proaktivni nadzor nad tržištem, koji se vrši na osnovi godišnjeg plana nadzora nad tržištem, i reaktivni nadzor, koji se, između ostalog, provodi na osnovi primljenih prigovora potrošača. - U 2023. godini tijekom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizirano je 238 inspekcijskih kontrola u okviru kojih je administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirano 197 različitih modela proizvoda, od čega 107 modela nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti s tržišta je povučeno 8828 komada nesigurnih proizvoda - istaknuli su nedavno za Nezavisne novine. Iz Udruge za zaštitu potrošača kontrola proizvoda na granici, pri samom uvozu u zemlju, bila je jedan od načina da nesigurni proizvodi ni ne dođu do potrošača. - To bi bilo najpoželjnije za nas potrošače pa da nemamo probleme poslije jer se ne bi proizvodi našli na tržištu. Bilo bi dobro da se odmah povuku na granici i da ne dođu na naše tržište - objasnila je Murisa Marić iz Udruge za zaštitu potrošača "DON".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?