Jeste li se ikada zapitali koliko hrane svakodnevno bacate u smeće? Ponekad ne iskoristimo sve namirnice koje smo kupili, a nakon nekoliko dana to isto završi u otpadu. Nažalost, takav scenarij se često odvija u mnogim kućanstvima, i to najčešće s povrćem kojem je rok trajanja – kratak.
Kako bi vam pomogli da maksimalno iskoristite životni vijek svog omiljenog povrća, za vas smo sastavili najbolji način za pohranu i zamrzavanje, piše Zadovoljna.hr.
STVARI KOJE TREBATE ZNATI O ČUVANJU POVRĆA
Izbjegavajte čuvati voće i povrće na istom mjestu.
Mnogi plodovi ispuštaju plin etilen koji ubrzava proces kvarenja. Neki od najvećih proizvođača plinova su marelice, jabuke, avokado, banane i rajčice.
Nemojte odmah prati povrće.
Vlaga ubrzava proces dozrijevanja, pa izbjegavajte pranje povrća prije same pripreme za jelo.
Ako nemate izbora, operite ga i pohranite u zatvorenu posudu s papirnatim ručnicima.
Ako je narezano, pravac hladnjak!
Svi proizvodi koji su prethodno izrezani ili oguljeni trebaju biti u hladnjaku.
Da, povrće možete držati u zamrzivaču
Iako zamrznuto povrće na kojem se nalaze veliki komadi inja, a ponekad i leda mogu biti izvor frustracije, bitno je odabrati hladnjak koji posjeduje novu tehnologiju koja sprječava lijepljenje hrane i uklanja vlagu.
KAKO ODRŽATI POVRĆE SVJEŽIM
Šparoge
Gdje pohraniti: Polica za hladnjak
Rok trajanja: 4 dana
Ako ne planirate odmah pojesti šparoge, podrežite peteljke i ostavite ih uspravno u čaši vode te ih zaštitite plastičnom vrećicom.
Zamrzavanje: Prije zamrzavanja šparoga, dobro ih je blanširati. Nakon cca pet minuta u kipućoj vodi, premjestite ih u hladnu vodu s ledom te ih tamo držite isto koliko ste ih blanširali. Posušite ih i stavite u plastičnu vrećicu i zamrznite.
Paprika
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku (zbog visoke vlažnosti)
Rok trajanja: 4-7 dana
Vlaga uzrokuje truljenje paprika, pa ih držite neopranima i suhima. Za maksimalnu hrskavost pohranite ih u plastičnu vrećicu.
Zamrzavanje: Operite ih i uklonite sve sjemenke. Zatim izrežite paprike, zamrznite na sat vremena. Kad se smrznu paprike, prenesite u hermetički zatvorenu posudu i vratite u zamrzivač.
Brokula
Gdje pohraniti: Polica u hladnjaku
Rok trajanja: 2-3 dana
Svježa brokula brzo se kvari te ju je potrebno pojesti što prije. No, prije spremanja poškropite glavice brokule vodom i labavo ih omotajte u kuhinjski ručnik.
Zamrzavanje: Svježu brokulu prije zamrzavanja treba kuhati na pari ili blanširati. Počnite s ispiranjem glave i rezanjem u cvjetove. Glave kuhajte pet minuta, zatim ih stavite ih u ledenu vodu na pet minuta vrijeme i čuvajte ih u zatvorenim vrećicama.
Mrkve
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku
Rok trajanja: dva tjedna
Svježu mrkvu stavite u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak.
Zamrzavanje: Kada jednom operete i ogulite mrkve blanširajte ih oko pet minuta, osušite i spremite u plastičnu vrećicu i stavite u zamrzivač.
Špinat
Gdje pohraniti: Ladica s najnižom temperaturom u hladnjaku
Rok trajanja: tri do pet dana
Prethodno oprano zelenje stavite u plastičnu posudu, te na njih položite papirnati ručnik prije dodavanja sljedećeg sloja špinata.
Zamrzavanje: Ako planirate pojesti špinat u idućih nekoliko mjeseci, zamrznite ga sirovog. No, ako vam to nije u planu blanširajte ga dvije minute, pustite ga da se ohladi na papirnatim ručnicima te ga nakon toga spremite u vrećicu za zamrzavanje, istisnite zrak i stavite u zamrzivač.