Jednostavno se priprema, a mogu dugo stajati
Sastojci:
- 200 ml. mlake vode
- 150 ml. ulja
- 10 gr. vanilin šećera (može i aroma vanile)
- 10 gr. praška za pecivo
- 1 žlica sirćeta
- oko 500 – 550 gr. brašna
- oko 100 gr. džema ili par žlica (džem koji volite i najbolje da je gušći)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Izmiješajte vodu, vanilin, šećer, prašak za pecivo, ulje, sirće.
- Dodajte brašno i zamijesite mekano tijesto.
- Ostavite da stoji 10 minuta pa premjesite čašom prečnika 6 cm. ili 8 cm.
- Vadite kolutove, na svaki stavite malo džema, preklopite i viljuškom pritisnite krajeve.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 30 – 35 minuta. Treba da blago porumene sa svih strana.
- Vruće uvaljajte u šećer. Uživajte!