Pita mađarica popularna je slastica. Riječ je o slasnom kolaču sastavljenom od pečenih kora i čokoladne kreme, koji privlači poglede i nepca bez obzira na to gdje se nalazili.
No jeste li znali da postoji i njezina sirova varijanta? Hrvatska raw chefica Mihaela Brijak, poznatija na Facebooku kao Raw Sweets Chef osmislila je ukusnu verziju mađarice bez pečenja. Ne samo da ne iziskuje paljenje pećnice, već je riječ i o veganskom te bezglutenskom receptu, piše Zadovoljna.hr.
Sastojci za kore:
4 šalice bademova brašna
2 šalice kokosova brašna (sitnog)
3 žlice xylitola ili brezina šećera
1 šalica agavina sirupa
malo vode po potrebi
Sastojci za čokoladnu kremu:
2 šalice indijskih oraščića
2 šalice napitka od badema
1/2 šalice agave sirupa
4 žlice kakao praha
1/2 šalice otopljenog kakao maslaca
prstohvat burbon vanilije u prahu
Glazura:
1 šalica kokosova nektara
1 šalica kakao praha
2 žlice kokosova ulja
Priprema:
1. Napravite smjesu za „kore“: pomiješajte u zdjeli bademovo brašno i brašno od kokosa. Dodajte šećer, sirup agave i po želji malo vode kako biste oblikovali smjesu u kuglu.
2. Podijelite smjesu na pet jednakih dijelova, pa ih valjkom na pobrašnjenoj podlozi razvucite na jednake dijelove („kore“).
3. Od indijskih oraščića, bademova napitka, agavina sirupa, kakao praha, otopljenog kakao maslaca i burbon vanilije u prahu napravite gustu kremu u blenderu. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu.
4. Napravite glazuru miješajući kokosov nektar, kakao prah i kokosovo ulje.
5. Složite pitu u kockastom limu za pečenje: prvo stavite koru, pa je premažite čokoladnom kremom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite ove dvije komponente. Preko vrha premažite čokoladnu glazuru.
6. Stavite kolač u hladnjak da se stisne prije posluživanja.
Dobar tek!