Kolač s jabukama je mnogima kolač djetinjstva. Prije svega, kolač je urnebesno fin i sočan. Zatim, jabuka baš uvijek ima pa se može napraviti u bilo koje godišnje doba.
Kolač s jabukama doista nije teško napraviti i ako pažljivo slijedite recept svakako bi vam trebao dobro uspjeti, piše recipeci.com.
Možete koristiti bilo koje jabuke i upravo u ovisnosti o tome, kolač će imati drugačiji okus. Ako su jabuke kiselije, biti će kiseliji i obrnuto. Isto tako, kolač može biti slađi ako tako želite i ako procijenite da su jabuke malo kiselije. Znači, slobodno mu dodajte koju žlicu šećera više.
Da li će kolač sa jabukama biti visok ili nizak, ovisi pak o veličini lima u kojemu se biskvit peče. Znači, ako se kolač peče u limu veličine 36X20 cm, onda će vam sigurno ispasti kao ovaj sa fotografija. No, ako ga ispečete u nešto manjem limu, onda će i bisvit biti malo viši pa samim time i cijeli kolač.
Kolač s jabukama
POTREBNO:
Za biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
3-4 žlice mlijeka
Za kremu:
1 kg očišćenih i narezanih ili naribanih jabuka
1/2 l vode
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 pudinga od vanilije
PRIPREMA:
Biskvit:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodavati brašno, mlijeko i prašak za pecivo.
Čvrsti snijeg od bjelanjaka dodati laganim miješanjem kuhačom u smjesu od žumanjaka, šećera i brašna.
Izliti smjesu u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i ispeći u pećnici zagrijanoj na 180℃ oko 30 min.
Krema:
U većoj posudi zakuhati jabuke, vodu i šećer.
Kuhati tako dugo dok se jabuke ne počnu raspadati. Tada dodati pudinge razmućene u malo vode (tek toliko da se razmute sve grudice) i skuhati do kraja.
Vruću kremu izliti na prohlađen biskvit.
Dobro ohladiti (najbolje u hladnjaku) preko noći pa premazati kolač sa slatkim vrhnjem.
Dobar tek!