Nakon otvaranja boce, vino dolazi u doticaj sa zrakom i zato ga je dobro što prije popiti, odnosno ne čuvati previše vremena. Želite li da vaše vino i dalje bude kvalitetno kao kad ste ga otvorili, tad pazite koliko dugo ga čuvate. Prvo i osnovno je da ga trebate staviti u hladnjak dobro začepljenog kako zrak ne bi ulazio, čak i crna vina koja se inače poslužuju sobne temperature.
Za čuvanje vina odlični su čepovi koji imaju mogućnost istiskivanja zraka. Nije svako vino isto, pa niti rok u kojem ga je dobro popiti, a svako stajanjem gubi na svojoj aromi, piše Country Living.
Evo koliko vina mogu stajati nakon otvaranja:
•Pjenušavo vino - 1 do 3 dana
•Crno vino - 3 do 5 dana
•Vino pojačano alkoholom - 28 dana
•Bijelo vino i rose - 5 do 7 dana
•Mirisno, aromatično vino - 3 do 5 dana
•Vino u kartonskoj ambalaži - 3 do 5 dana•