Hrana bogata kalcijem i vitaminom D dobra je za jačanje gustoće kostiju i to su najpoznatije namirnice koje koristimo kada želimo ojačati naše kosti. Međutim i nekoliko drugih vitamina i minerala igraju važnu ulogu poput vitamina C, kalija i magnezija.
Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti.
Ukoliko imate osteoporozu vaša prehrana treba biti uravnotežena i sadržavati puno svježeg voća i povrća, kao i nemasne izvore proteina. Pravilna prehrana može pomoći u sprječavanju i prevenciji osteoporoze.
Zeleno povrće
Ljudi su skloni smatrati da su mliječni proizvodi jedini izvor kalcija, a zapravo se on nalazi u mnogo različitih vrsta povrća poput kelja, zelja i kupusa. Osim toga ovo povrće sadrži i dobru količinu vitamina K, za koji se zna da dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.
Krumpir
Iako je manje poznat od kalcija i vitamina D, i krompir je jako dobar za vaše kosti. On sadrži magnezij i kalij koji zajednički djeluju kako bi štitili vaše kosti. Krumpir samo pecite ili kuhajte, nikako ga nemojte pržiti kako bi sačuvali njegovu zdravstvenu vrijednost.
Agrumi
Svi znaju da su agrumi izvrstan izvor vitamina C. No ne znaju da i je i vitamin C jako dobar za gustinu kostiju.
Riba
Mnoge vrste masnih riba daju lijepu količinu vitamina D koji pomaže vašem tijelu i kostima. Riba također ima omega-3 masne kiseline, koje su osim za zdravlje kostiju dobre i za zglobove i kardiovaskularni sustav.
Losos je kako dobar izvor kalija,a konzervirani losos sadrži kalcij. Bademi su također jako dobri jer su izvrstan izvor kalcija i kalija.
Ovakva vrsta prehrane posebno je bitna tijekom zimskih mjeseci kada ne izlazite toliko često na sunce koje je važan izvor vitamina D.