Ovo je kolač tipa brzo i jednostavno… nije mnogo slatko, a pravi se sa skromnim namirnicama uz bobičasto voće koje može biti i iz zamrzivača.
Priprema je dosta brza, oko 15-ak minuta, potom 45 minuta pečenje i onda par sati hlađenja… Toliko vam treba strpljenja do ove ukusne poslastice…
Sastojci:
▪ 300 g bobičastog voća
▪ 4 jaja
▪ 75 g šećera u prahu
▪ 200 g brašna
▪ 50 g istopljenog maslaca
▪ 200 g kiselog vrhnja ili neslanog krem sira
▪ 250 ml mlijeka
▪ šećer u prahu (za posipanje)
▪ listići mente (po želji, za dekoraciju)
▪ pola male kašike soli
Priprema:
Ostavite voće (jagode, maline, kupine, borovnice, ribizl…) dva sata da se odmrzava na sobnoj temperaturi prije nego što krenete u akciju. Ako je svježe, stavite ga u cjediljku pod mlaz hladne vode i ostavite da se ocijedi. (Ovo uradite i s odleđenim voćem!), piše Coolinarika.
Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Pripremite sve sastojke i počnite mutiti mixerom. (Mutit ćete neprekidno, dodajući redom navedene sastojke). Dakle, jaja i šećer umutite prvo. Mutite barem 10 minuta dok se ne stvori pjena.
I dalje muteći dodajte brašno, sol, polovinu istopljenog maslaca, kiselo vrhnje (ili neslani krem sir) i mlijeko. Mutite dok se ne stvori masa slična onoj za palačinke.
U podmazan kalup promjera 26-28 cm uspite smjesu, zatim po čitavoj površini rasporedite voće i pospite kapljicama druge polovine maslaca.
Pažljivo prenesite u zagrijanu pećnicu i pecite 45 minuta na na 175 °C.
Tijesto će se podići malo iz kalupa malkice, pa ćete mu vi, čim izvadite kolač iz pećnice, pomoći da se vrati u željeni oblik, gurajući ga blago u granice ruba kalupa (samo zbog estetike).
Preko kolača pospite šećer u prahu i sačekajte da prođu dva sata, koliko je potrebnmo da bi se kolač potpuno ohladi.
Ukoliko želite, listove mente isjeckajte na trakice i pospite preko kolača.
Tko voli, sjajno ide i malo sladoleda ili šlaga uz serviranje…
To je to!