OSTANITE ZDRAVI

Ljeto je idealno za uživanje u superhrani: Ovo je osam namirnica koje morate uvijek imati pri ruci!

voće
shutterstock
25.07.2024.
u 09:14

Ljeto je najbolje godišnje doba za uživanje u svježim namirnicama, posebice u tzv. superhrani. Riječ je o hrani koja je višestruko korisna za ljudski organizam – pomaže u izgradnji jakog imunološkog sustava, podržava zdravlje crijeva i sl. Takve namirnice mogu se koristiti u raznim receptima i jelima, a RealSimple otkriva što biste sve trebali imati na tanjuru ovoga ljeta.

Trešnje: Trešnje su pune antioksidansa koji pomažu u smanjenju upala te smanjuju mogućnost oštećenja stranica. Bogate su kalijem i vitaminom C te imaju niži glikemijski indeks od mnogih drugih vrsta voća. Bogate su polifenolnim spojevima i antocijanima koji mogu pridonijeti zdravlju mozga i zaštiti od raka.

Kukuruz: Ovo je savršena ljetna namirnica, vrlo popularna u našim krajevima. Kukuruz je dobar izvor vitamina i minerala, a jedan srednji klip ima 2 grama vlakana koja djeluju kao probiotici te potiču probavu i odlični su za zdravlje crijeva.

Rajčica: Za svijetlocrvenu boju rajčica zaslužan je likopen, snažni antioksidans koji smanjuje upale i može poboljšati stanja poput dijabetesa, bolesti kože i kostiju, srčanih komplikacija te spriječiti određene vrste raka. Drugi antioksidans, lutein, povezan je sa zdravljem očiju, srca i održavanjem kognitivnih funkcija.

Menta: Osvježavajući začin izvrstan je dodatak ljetnim jelima i pićima, a k tome i superhrana. Menta je puna hranjivih tvari, poput vitamina A i drugih antioksidansa koji štite od oštećenja stanica. Pomaže u ublažavanju blagih probavnih smetnji, poput plinova i nadutosti.

Gljive: Ova namirnica jedan je od rijetkih izvora vitamina D iz hrane, ali i aminokiseline ergotionina, koja je antioksidans koji podržava zdravlje mozga. Gljive su niskokalorične i vrlo nutritivno bogate, sadrže 12 vitamina i minerala.

Grčki jogurt: Ova namirnica idealan je izvor proteina, što je zasitan makronutrijent koji pomaže kod održavanja zdrave tjelesne težine i održavanja mišićne mase. Dobar je izvor kalcija, koji je važan za zdravlje kostiju. Jogurt je i prirodni izvor probiotika, korisnih bakterija koje pružaju podršku probavi i imunitetu.

Pistacije: Pistacije su jedan od rijetkih biljnih izvora kompletnih proteina, sa 6 grama po porciji. Sadrže i zdrave masti i dobar su izvor vlakana, a najnovija istraživanja su pokazala i kako su vrlo bogate antioksidansima.

Borovnice: Antocijani su antioksidansi koji borovnicama daju njihovu posebnu boju i pružaju brojne zdravstvene koristi, kao što su prevencija dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, opadanja kognitivnih sposobnosti te služe kao podrška zdravlju crijeva. K tome, borovnice će pomoći vašim mišićima da se oporave nakon napornih aktivnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?