Kolači od jabuka uvijek su dobrodošla slastica na stolu, posebice u rano proljeće kada početak sezone slasnog voća još željno iščekujemo. Ovaj recept priprema se u tren oka, a okus sočnog punjenja od jabuka u kombinaciji s korom koja se topi u ustima navest će vas da tražite još
Malo brašna, malo šećera, uz to još maslac, jabuke i pred vama je jedan od najsočnijih slastica. Sladak, sočan kolač odlikuje jednostavna i brza priprema, a tijesto s maslacem pravi je užitak za nepca. Kada vam jabuke dosade, slobodno isti recept isprobajte s nekim drugim voćem. Kolač pecite u četvrtastom kalupu i režite na kockice, piše Tportal.hr.
Potrebni sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 170 g maslaca, ohlađen i narezan na kockice
- 5 srednjih gala jabuka, oguljenih, očišćenih od jezgre i narezanih na kockice
- 60 ml vode
- 30 g šećera
- 30 g kukuruznog škroba
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva namastite lim za pečenje.
U zdjelu stavite brašno i šećer u prahu te promiješajte tako da se sjedine. U sredini napravite udubljenje i dodajte maslac. Miksajte vilicom dok sne dobijete smjesu koja teksturom podsjeća na krušne mrvice.
Dvije trećine dobivene smjese stavite na dno lima za pečenje i dobro poravnajte i utisnite u kalup. Pecite otprilike 10 minuta, dok odozgora ne porumeni. Izvadite i ostavite sa strane.
Jabuke stavite u lonac s vodom i postavite na srednje jaku vatru. Dodajte šećer i škrob te promiješajte. Kuhajte još 5 minuta ili dok jabuke ne počnu izgledati prozirno na rubovima.
Žlicom posložite prokuhane jabuke po pripremljenoj podlozi.
Preostalu smjesu promiješajte i mrvičasto pospite po jabukama. Pecite oko 30 minuta ili dok gornji sloj ne porumeni
Izvadite i ostavite da se ohladi. Zatim narežite, poslužite i uživajte.