Na 13. Gromiljačkom sijelu predstavljen dio bogate pjevačke tradicije Hrvata središnje Bosne

Mijo je u rodni kraj stigao iz Amerike, a Nebojša iz Australije dođe kad god može

storyeditor/2024-08-11/grom.png
12.08.2024.
u 21:28

Veselo i raspjevano uz pjesme naših starih bilo je i ove godine na 13. Gromiljačkom sijelu koje u tom kiseljačkom naselju vikendom uoči Velike Gospe organizira Udruga "Eko srce Gromiljak", piše Večernji list BiH.

Uz domaćine, pjevačku skupinu Udruge, potom Antešu i unuke, Mariju Kvesić i Ankicu Filipović Majstorić te Krčevljane i Vitešku ženu, stare prijatelje ove manifestacije, ove godine pozivu organizatora odazvale su se i žene iz Novog Travnika, izvorna muška pjevačka skupina "Paklarevo" iz Travnika te "Prijatelji Jajca". - Mi smo Travničani ovdje bili u ratu, branili smo ovaj kraj. Sad smo prvi put na ovom sijelu kako bismo zapjevali naše pjesme iz Paklareva - kaže Marko Bokulić, član izvorne skupine.

- S članovima društva iz Gromiljaka upoznali smo se prije dvije godine u Benkovcu i tako nastavili širiti prijateljstvo s onima koji, kao i mi, vole i njeguju tradiciju - kazala je Mande Dramac iz Jajca. Kad su u pitanju već poznati izvođači poput Krčevljana iz Viteza, novo u njihovu nastupu je različit repertoar. - Naš je dolazak na Gromiljačko sijelo dio lijepe tradicije, nastupali smo više puta, ali uvijek s različitim repertoarom - kaže Dragan Babić, član pjevačke skupine "Krčevljani", koji naglašava kako je sijelo u Gromiljaku pravo sijelo kakvo je nekad bilo, a kojeg, nažalost, više nema. Otrgnuti ga potpunom zaboravu, kao i tradiciju hrvatskog katoličkog puka ovog kraja, zadatak je koji je sebi postavila Udruga "Eko srce Gromiljak" s Mirjanom Barbić na čelu. - Naši članovi i posjetitelji uglavnom su osobe treće životne dobi koje ovako čuvaju i nastoje prenijeti tradiciju na mlađe naraštaje. A među njima nađe se poneki koji to želi, poput moga unuka. Želja nam je animirati i druge jer bez kulture i tradicije gubite identitet naroda - kaže Barbić. - Posebnost udruge koja organizira ovaj događaj je ta što okuplja osobe treće životne dobi, što njeguje kulturu i tradiciju Hrvata Lepeničke doline, a tradicija je veoma važna, treba je čuvati i prenositi na one koji dolaze - kazao je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, obraćajući se okupljenima. Vrijednost onoga što rade organizatori ovog događaja prepoznao je i Grad Benkovac te je uime gradonačelnika Tomislava Bulića u Gromiljak stiglo priznanje za sudjelovanje na nedavnom Etnofestivalu u Benkovcu. Donijela ga je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a "Branimir". - Posebno me raduje to što su članovi ove udruge nedavno u Benkovcu pokazali svoju i našu kulturu kakvu mi dosad nismo imali priliku čuti. Za to su dobili posebno priznanje našeg gradonačelnika, a naša suradnja s društvima u središnjoj Bosni nastavlja se, planiramo je širiti i na druge krajeve BiH, prvenstveno na Hercegovinu - kazala nam je Ksenija Čirjak, ujedno i dopredsjednica Saveza udruga "Lijepa naša". Dio Saveza je i pet društava koja su nastupila na Gromiljačkom sijelu, iz Gromiljaka, Jajca, Viteza, Travnika, ističe Pero Strukar, Viteški lola. - Mi smo svojim glasovima Hrvata središnje Bosne i svojim nastupima osigurali sebi mjesto u Savezu udruga "Lijepa naša". Zasad imamo pet pjevačkih skupina koje su članovi Saveza, redovito idemo na seminare i usavršavamo se kako bismo potpuno otrgnuli zaboravu kulturu naših baka i djedova - objašnjava Strukar. Posjetitelji su ove godine došli iz različitih krajeva BiH, bili su to gosti iz Hrvatske, ali i ljubitelji tradicije s različitih kontinenata, od Amerike do Australije.

- Rodom sam iz Brestovskog, ali već godinama živim u Americi. Dolazim svake godine u svoj rodni kraj, a ovaj događaj nikad ne propuštam. Volim pjesme, čak ih i pišem, Strukaru sam napisao pjesmu o Gučoj Gori - otkrio nam je Mijo Filipović. Nebojša Pecirep iz mjesta Hercezi koje pripada župi Gromiljak godinama živi u Australiji. I njega smo zatekli kako uživa na Gromiljačkom sijelu koje, kad god ima priliku, rado posjeti. I korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Brnjacima bili su dio događaja koji ih je, poput mnogih posjetitelja, vratio u djetinjstvo i ranu mladost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije