Minski sumnjiva površina u BiH iznosi 956,36 četvornih kilometara, nužna svijest o opasnosti od mina

13.07.2023.
u 20:41

Deminerske organizacije trenutačno provode projekt "Via Majevica" u pet općina - dvjema u Republici Srpskoj i trima u Federaciji BiH, izjavio je Klepić

Minski sumnjiva površina u BiH iznosi 956,36 četvornih kilometara ili 1,96 posto teritorija, a deminerske organizacije trenutačno provode projekt "Via Majevica" u pet općina, od čega su dvije u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH, izjavio je jučer šef banjolučkog Ureda Centra za uklanjanje mina u BiH Bojan Klepić.

- Lokalne zajednice u Republici Srpskoj s najvećom minski sumnjivom površinom su Teslić - 22,93 četvorna kilometra, Doboj 18,49, Kotor Varoš 11,19, Kalinovik 15,88, Rogatica 9,96 i Trebinje 8,09 četvornih kilometara - precizirao je Klepić. On je rekao da na području grada Banje Luke minski sumnjiva površina iznosi 0,80 četvornih kilometara, a završeno je razminiranje na lokaciji Hum 1 u Trebinju, gdje je planirana izgradnja zračne luke. Klepić je podsjetio da je prošle godine razminirano 10 lokacija čija je površina 12,33 četvorna kilometra te da je potpuno razminirana općina Šamac.

- Nažalost, iako u BiH intenzivno provodimo protuminske aktivnosti, i dalje imamo žrtava. Podsjetit ću da je u Republici Srpskoj nakon završetka rata od mina stradalo 598 osoba - naveo je Klepić. On je pozvao sve razine vlasti u BiH da se dodatno uključe u rješavanje problema i izdvoje sredstva za razminiranje, ali i medije da češće informirju javnost o opasnosti od mina.

Klepić je naglasio da je analizama minskih nesreća utvrđeno da je najveći broj stradanja bio u ranu jesen i kasno proljeće, kada su aktualni poljoprivredni radovi. On je podsjetio da je nakon rata od mina u BiH stradalo 1735 osoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?