Bolnice u RS-u

Na operaciju sive mrene pacijenti čekaju i dulje od godine dana

operacija
23.02.2016.
u 07:00

Na pojedine preglede srca pacijenti u RS-a čekaju mjesecima, pa je tako u listopadu prvi slobodan termin za EKG holter, dok je za operacije sive mrene u nekim bolnicama potrebno čekati i dulje od godine, piše “Glas Srpske”. U svim zdravstvenim ustanovama liječnici inzistiraju na činjenici da hitne slučajeve primaju odmah, o kojem god pregledu ili dijagnostici da je riječ. Međutim, problem nastaje kada liječnik smatra da pacijent može čekati. U Zavodu zdravstvenog osiguranja RS kažu kako na području Trebinja na operaciju sive mrene pacijenti čekaju i do godine.

Prema njihovoj evidenciji, i na području Zvornika najdulje je čekanje na operaciju sive mrene, i to dulje od godine, na koronarografiju, koju čekaju više od šest mjeseci, te ugradnju umjetnih kukova i koljena do godine. Iz UKC RS kažu kako čekanje na operaciju sive mrene (katarakte) u Klinici za očne bolesti ovisi o oštrini vida i stupnju katarakte.

- To znači da će pacijenti koji imaju jako smanjenu oštrinu vida na oba oka biti naručeni za operaciju čim izvade nalaze predoperativne obrade, a najkasnije za jedan do dva mjeseca. Oni koji imaju dobru oštrinu vida s početnom kataraktom kontrolirat će se na tri do šest mjeseci i njihova operacija se planira - kažu iz ove zdravstvene ustanove. U bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini je najdulje čekanje na preglede reumatologa, kao i na operacije katarakte. - Na pregled kod reumatologa čeka se do tri mjeseca. Hitne pacijente primamo odmah, ali i uz to, vremenski interval čekanja se produljuje jer u bolnici radi samo jedan supspecijalist reumatolog na 121.000 osiguranika - rekli su iz uprave bijeljinske bolnice. Kažu kako se na operaciju sive mrene čeka i do četiri mjeseca.

- Pacijenti imaju mogućnost odabrati liječnika oftalmologa koji će ih operirati, pa se zbog zaokupljenosti pojedinih specijalista, čeka spomenuto razdoblje - dodaju iz ove bolnice. Ravnatelj bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj kaže kako pacijenti najdulje čekaju na ultrazvučni pregled abdomena, i to oko tri mjeseca. Kada su u pitanju operativni zahvati, i oni imaju “pritisak”, kako kaže, na operacije sive mrene. - Za operaciju sive mrene u ovoj godini naručen je 41 pacijent, odnosno njih 15 je s popisa za operacije koje su zakazane u 2014. godini - istaknuo je Sovilj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?