Gradovi i općine dobit će 50 milijuna KM iz federalnog proračuna za konkretne radove

Najviše novca ide na cestovne i komunalne infrastrukturne projekte

21.08.2024.
u 07:00

Vlada Federacije BiH nedavno je na prijedlog Federalnog ministarstva financija donijela odluku o raspodjeli proračunskih sredstava kapitalnih transfera županijama i općinama u iznosu od 50 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Kao i prethodnih godina, raspodjela ovih sredstava utvrđuje se na osnovi odluke o utvrđivanju načina raspodjele i procedure za dodjelu sredstava iz ovogodišnjeg proračuna Federalnom ministarstvu financija i javnog poziva za podnošenje prijava za financiranje i sufinanciranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Na temelju propisanih kriterija i na prijedlog Povjerenstva za dodjelu sredstava općinama i gradovima iz proračuna FBiH, iznos od 49,995.471 KM raspodjeljuje se na 68 općina i gradova u FBiH, a za ukupno 161 projekt namijenjen rješavanju pitanja komunalne i cestovne infrastrukture, potom izgradnje objekata obrazovnog i sportskog karaktera, kao i kulturnog značaja te ostalih objekata od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Utrošak sredstava

Korisnici sredstava moraju otvoriti poseban transakcijski račun na koji će se doznačiti sredstva za financiranje i sufinanciranje projekata, zahtjeva, inicijativa.

Također, baš kao i do sada, korisnici se zadužuju da izvješće o utrošku ovih sredstava dostave Federalnom ministarstvu financija najkasnije do 31. prosinca sljedeće godine. Odlukom je precizirano da će Vlada Federacije BiH s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli i korištenju sredstava kojima će se regulirati međusobna prava i obveze. Federalni ministar financija ovlašten je uime Vlade FBiH potpisati ugovore o dodjeli, uvjetima i načinu korištenja sredstava.

Kako je objašnjeno, od ukupno 80 općina, njih 68 je zadovoljilo kriterije i dostavilo kompletnu dokumentaciju, 10 ih nije dostavilo traženu dokumentaciju ili ona nije dostavljena u zadanom roku, dok dvije općine nisu opravdale dodijeljena sredstva iz ranijeg razdoblja te nisu ostvarile pravo na prijavu za ovaj javni poziv.

Odluka o raspisivanju javnog poziva donesena je početkom travnja ove godine, a u samom tekstu navedeno je da je opći cilj javnog poziva financiranje i sufinanciranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH, a u svrhu poboljšanja kvalitete života te proizvodne, socijalne i demografske revitalizacije lokalnih razina vlasti u Federaciji BiH. Maksimalna vrijednost financiranja u okviru ovog javnog poziva po svim projektima/zahtjevima/inicijativama za područje jedne jedinice lokalne samouprave iznosi do dva milijuna KM (do 4% ukupnih sredstava za raspodjelu). Iznimno, u slučaju opravdane potrebe, moguća su odobravanja i većih iznosa, o čemu konačnu odluku donosi Vlada Federacije.

Nisu prošli proceduru

Za što će konkretno općine i gradovi u izbornoj godini potrošiti ovaj novac, ovisi o njihovim pojedinačnim projektima koji su prihvaćeni.

Očito je da 12 općina i gradova nije uspjelo proći proceduru, tako da će ove godine ostati uskraćeni za federalna sredstva s ove proračunske stavke. Oni čiji su projekti prihvaćeni morali su voditi računa da se oni odnose na cestovnu infrastrukturu, odnosno ceste, mostove, potporne i zaštitne zidove, kružne tokove, parkirališta, pješačke i biciklističke staze, sanaciju klizišta i sprječavanje erozije. Takvi projekti će biti i najvidljiviji, baš kao i oni koji se odnose na komunalnu infrastrukturu, a uključuju vodovod i kanalizaciju, javnu rasvjetu, energetske i komunikacijske mreže, plinske i niskonaponske mreže i slično.

Objekti obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera također su mogli biti tretirani u ovim projektima, kao i ostali objekti od značaja za jedinice lokalne samouprave (domovi kulture, društveni domovi, knjižnice, zdravstveni objekti, muzeji i slični objekti društvene namjene, povećanje energetske učinkovitosti objekata, fasade objekata, zamjena otvora i krovova, sustavi grijanja i hlađenja itd.). Na javni poziv su mogle biti prijavljene za financiranje i druge aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ali prema dostupnim informacijama i dosadašnjim iskustvima, većina gradova i općina ipak se odlučila za vidljive infrastrukturne projekte koji će se očito sufinancirati sredstvima iz federalnog proračuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije