sjednica Zastupničkog doma BiH 16. srpnja

Nakon pola godine privremenog financiranja, institucije BiH bi trebale dobiti proračun za ovu godinu

Zastupnički dom bih
Fena
13.07.2024.
u 09:49

Institucije Bosne i Hercegovine bi, nakon više od pola godine koliko su na privremenom financiranju, konačno trebale dobiti proračun za ovu godinu.

Naime, Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, jedina je točka dnevnog reda hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za 16. srpnja.

Državno Predsjedništvo je ovaj dokument uputilo u parlamentarnu proceduru sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti bilo kakvih izmjena.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Dragan Čović ranije je izjavio da bi prijedlog državnog proračuna trebao biti usvojen 19. srpnja.

Čović očekuje da Zastupnički dom usvoji predloženi proračun, nakon čega bi Dom naroda, najvjerojatnije 19. srpnja, održao sjednicu kako bi proračun i definitivno bio usvojen.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u Mostaru 4. srpnja utvrdilo nacrt, a potom je Predsjedništvo BiH dan kasnije, na sjednici 5. srpnja, utvrdilo i Prijedlog zakona o proračuna instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbvеzа BiH zа 2024. gоdinu i kao ovlašteni predlagač ga uputilo Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа razmatranje i usvajanje.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Nacrt zakona o proračunu institucija BiH za 2024. godinu, uz korekcije na sjednici koje se, među ostalim, odnose na povećanje proračuna Ministarstva obrane BiH za 1.750.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, te povećanje proračuna Predsjedništva BiH za 500.000 KM.

Istovremeno su smanjeni proračuni Ministarstva sigurnosti BiH za 950.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, Ureda za veterinarstvo za 500.000 KM i Zavoda za izvršenje sankcija, pritvora i drugih mjera za 800.000 KM, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u okviru proračuna za 2024. godinu iznose 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2023. godinu. Prihodi od neizravnih poreza planirani su u iznosu 1.020.500.000 KM i na istoj su razini kao prethodne godine, kada su povećani za oko 155 milijuna KM u odnosu na proračun za 2022. godinu. Među ostalim izvorima financiranja su neporezni prihodi institucija BiH u iznosu 248.049.000 KM, što je povećanje za oko 95,9 milijua KM u odnosu na godinu ranije.

Ukupni rashodi institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM i veći su za tri posto u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 1.430.733.053 KM. Tako ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u proračunu za 2024. godinu iznose 2.786.133.053  KM, što je povećanje za 224.766.691 KM ili  devet posto u odnosu na 2023. godinu.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ranije je izjavila kako se donošenjem proračuna stvaraju uvjeti za neometan rad i funkcioniranje institucija i izvršavanje međunarodnih obveza, ali i za provođenje nužnih reformi.

- Stvorili smo i pretpostavke za implementaciju novog EU Plana rasta koji se od strane Europske komisije odobrio za zemlje regije, a samim time i za BiH - kazala je Krišto.

Nakon što je Vijeće ministara BiH utvrdilo nacrt, dan kasnije je državno Predsjedništvo utvrdilo Priјеdlоg zakona o proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbvеzа BiH zа 2024. gоdinu.

Predsjedništvo BiH je usvojilo i zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 15 dana od dana usvajanja ovog zaključka, u suradnji s drugim nadležnim organima i institucijama BiH, Predsjedništvu BiH dostavi cjelovitu informaciju o razlozima neizvršenja, zakonom i drugim propisima ustanovljenih obveza u procedurama sačinjavanja i usvajanja zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu.

Predsjedništvo BiH posebno traži identifikaciju odgovornih institucija i eventualno pojedinaca za očigledno zanemarivanje zakonski propisanih rokova i nepoštovanja zakonski predviđenih procedura, neophodnih za pravovremeno donošenje zakona o proračunu BiH kao jednog od najvažnijih zakona Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je prijedlog proračuna usvojilo glasovima predsjedatelja Denisa Bećirovića i članica Predsjedništva Željke Cvijanović.

Protiv usvajanja je bio član Predsjedništva Željko Komšić koji je, kako navode mediji, kazao kako je nemoguće za par sati preći 460 stranica, te smatra da je proračun bar trebao ići u redovkitu proceduru u Parlamentarnoj skupštini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?