Volite kolače s jabukama? Isprobajte ovaj famozni recept Ane Grgić koji će vas oduševiti kombinacijom okusa i tekstura, ali i utješiti vas u hladnim, zimskim večerima.
Prhko tijesto:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 10 g vanilin šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 limun
- 1 jaje + 1 žutanjak
Pomiješati maslac sobne temperature, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati jaje i žutanjak te limunovu koricu i na kraju žlicu kiselog vrhnja. Kad se povežu sastojci, dodati brašno i prašak za pecivo te kratko miješati rukama. Smjesu pretvoriti u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti da se ohladi u hladnjaku. Nakon jednog sata hlađenja tijesto razvaljati na željenu debljinu. Tijesto izrezati u obliku krugova te ih utisnuti u kalup. Zapeći oko 20 minuta na 170 stupnjeva. Izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi te napuniti kremom.
Krema od svježeg sira i limete:
- 250 g svježeg sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 limeta (korica + sok)
- 300 ml vrhnja za šlag
Vrhnje umutiti mikserom u šlag. Svježi sir miksati sa šećerom, vanilin šećerom te sokom i koricom limete. Povezati u jednu smjesu pjenjačom i napuniti košarice.
Karamel-umak:
- 150 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Otopiti šećer na laganoj vatri te ga zaliti slatkim vrhnjem. Ostaviti da se kuha i na laganoj vatri zgusne (20 minuta) uz stalno miješanje.
Jabuke:
- 3-4 komada
Narezati jabuke na tanke ploške, zagrijati ih u karameli te ih složiti po košaricama punjenima kremom.
Ana Grgić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko