Proizvodnja u plastenicima

Nevenka ne može spraviti ajvara koliko ga može prodati

storyeditor/2024-10-06/ajvar.png
07.10.2024.
u 19:32

Obitelj Zorčić iz Lipca nadomak Doboja bavi se plasteničkom proizvodnjom povrća, a sve prerađuje i prodaje kao gotov prozvod

Zbog klimatskih promjena poljoprivredni proizvođači sve češće, umjesto na otvorenom, proizvode u plastenicima. No, ova je godina pokazala da ni plastenička proizvodnja nije jamac kako će ujesen imati što ubrati, piše agroklub.ba. Obitelj Zorčić iz Lipca nadomak Doboja bavi se plasteničkom proizvodnjom povrća, a sve prerađuje i prodaje kao gotov proizvod. Sokovi, slatko, džemovi, marmelade već su spremni za tržište. Priprema se i zimnica. 

- Uglavnom pratim želje kupaca pa se trudim napraviti razne sokove za djecu, kao lijek. Pravila sam ga od zovinih bobica, što se pokazalo jako dobro, potom od kupine, borovnice, marelice... - kaže Nevenka Zoričić za agroklub.ba. Zbog visokih temperatura ove godine, unatoč navodnjavanju, rod povrća u plastenicima je podbacio, kaže. - Početkom sezone kako je što pristizalo, rod je bio dobar, kvalitetan, a onda je povrće zbog visokih temperatura brzo propalo, tako da se nije moglo ništa ni iskoristiti. Posadila sam dosta paprika, ali ništa nisam uspjela iskoristiti za ajvar pa ih moram kupiti, napravit će se koliko se može - kaže ona. Ajvar je najtraženiji, ali zbog loše kvalitete povrća proizvodnja je ekonomski neopravdana. Nevenkin recept za ajvar je tradicionalan i ne može napraviti koliko može prodati. - Stavim papriku, dio patlidžana, to pržim na ulju, na kraju se dodaju sol, šećer, malo octa i bijeli luk. Ako ćemo ljuti, može i neka ljuta papričica, ali s obzirom na to da moji kupci uvijek traže da je dijetalni, nađem neku sredinu, da sve bude zastupljeno, bez mnogo kalorija - kaže Nevenka koja, unatoč višim cijenama paprika i patlidžana, cijenu ajvara nije mijenjala, staklenku prodaje za 15 KM.

- Napravit ću ga samo za svoje stalne kupce, da ih ispoštujem. Da su uspjele moje paprike, moje povrće, bilo bi računice, a ovako, dok sve kupim... - kaže te dodaje kako kupci sve više traže organske proizvode pa bere šumske plodove i ljekovito bilje. - Nabrala sam i trnjinu, ona je jako ljekovita, pa sok i marmeladu i vidim da su kupci prezadovoljni. Gotovo sam sve i prodala - kaže Nevenka za agroklub.ba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije