Obilježena 80. godišnjica

Obilježena 80. godišnjica od rušenja crkve u Bihaću: Sjećanje na stravičan čin rušenja crkve i stradanja Bišćana

80. godišnjica od rušenja crkve sv. Ante Padovanskog u Bihaću
Foto: Fena
1/3
12.08.2024.
u 08:55

Sjećanje na stravičan čin rušenja crkve i stradanje Bišćana: Vraća se dio izgubljenog naslijeđa i jača duh zajedništva

Povodom 80. godišnjice od stradanja crkve sv. Ante Padovanskog, u Bihaću je jučer održana manifestacija na kojoj se govorilo o rušenju te crkve tijekom Drugog svjetskog rata 1944. godine i njenoj obnovi. Ova značajna obljetnica poslužila je kao povod za predstavljanje projekta obnove zvonika i prostora nekadašnje župne crkve, koji će, kako se nadaju organizatori, ponovno oživjeti dio bogate povijesti ovog kraja.

U ime Vlade Unsko-sanske županije, manifestaciji je nazočio ministar financija Danko Jakšić, koji je zajedno s brojnim gostima, uključujući apostolskog nuncija u BiH mons. Francisa Assisija Chullikatta, banjolučkog biskupa mons. Željka Majića te generalnog konzula Republike Hrvatske u Banja Luci Zorana Piličića, odao počast stradalima i izrazio podršku ovom značajnom projektu.

Apostolski nuncij mons. Chullikatt, koji je predvodio misno slavlje, u svom obraćanju istaknuo je važnost vjere i nade u obnovu.

-Iza nas su teška vremena, ali mi moramo gledati naprijed. Uz vjeru koju svi imamo i nosimo u sebi, nadamo se da će naša ideja i projekt biti realizirani u što skorijem periodu - poručio je Chullikatt. 

Obilježavanje godišnjice započelo je svečanom procesijom od nove crkve do tornja stare crkve, mjesta koje je simbol stradanja i nade. Nakon procesije, služena je sveta misa kao sjećanje na stravičan čin rušenja crkve i stradanje mnogih Bišćana, ali i kao podsjetnik na one koji su svoje živote položili u posljednjem obrambeno-oslobodilačkom ratu.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić također se obratio prisutnima, naglašavajući važnost zajedništva i suživota u ovom multikulturalnom gradu.

- Stojimo iza svih projekata koji su od važnosti za naš grad i njegovo predstavljanje u najboljem svjetlu. Zaista smatram da se možemo pohvaliti činjenicom da je Bihać otvoren grad kojeg odlikuje zajedništvo i suživot bez obzira na religiju i narodnost. Kroz godine smo pokazali da nas naše različitosti zapravo samo spajaju - istaknuo je Sedić.

Predstavljanje projekta obnove zvonika i prostora nekadašnje župne crkve sv. Ante Padovanskog predstavlja važan korak ka očuvanju kulturno-povjesnog naslijeđa Bihaća. Uspješna realizacija ovog projekta ne samo da će vratiti dio izgubljenog naslijeđa, već će i osnažiti duh zajedništva i solidarnosti u ovom prelijepom gradu, istaknuto je na manifestaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije