sastanak

Očekuje se uspješna suradnja BiH s Grupacijom Svjetske banke u budućnosti

24.07.2024.
u 20:09

Zamjenik ministra financija i trezora BiH Muhamed Hasanović održao je danas sastanak s predstavnicima Grupacije Svjetske banke: izvršnim direktorom Konstituence Eugenom Rhuggenaath, potpredsjednicom Svjetske Banke za Europu i Središnju Aziju Antonellom Bassani, direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu i šefom Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopherom Sheldonom.

Tema sastanka je bila unapređenje suradnje između Bosne i Hercegovine i Grupacije Svjetske banke, s posebnim naglaskom na trenutne i buduće projekte koji se implementiraju u BiH. Razgovaralo se o efektivnosti projekata koje Svjetska banka vodi sa Ministarstvom financija i trezora BiH, o listi reformi u BiH, o budućim ulaganjima i projektima Svjetske banke naročito u infrastrukturu i privatni sektor, te o akcijskom planu za klimatske promjene, priopćeno je iz Ureda zamjenika ministra financija i trezora BiH.

Nakon ovog sastanka održan je Regionalni IDA forum Europe i Centralne Azije. Tema ovog foruma je bila 'IDA21 strateške smjernice i ažuriranja na boljoj banci'. Sudionici su bili predstavnici Armenije Belgije, BiH, Danske, Francuske, Njemačke, Italije, Kirgistana, Švedske, Turske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

- Bila mi je čast kao zastupniku IDA-e za Bosnu i Hercegovinu obratiti se i uputiti završne riječi. IDA se nadopunjava svake tri godine, a proces konzultacija traje godinu dana i uglavnom uključuje menadžment Svjetske banke, donatore i predstavnike zajmoprimce. Članovi civilnog društva su ključna grupa zainteresiranih strana. Naglasio sam da je usvajanje državnog proračuna BiH za 2024. godinu, iako je nažalost trajao duže od očekivanog, službeno usvojen prošli tjedan, te da je na ime povećanja glasačkog udjela u IDA-i planirano 2 milijuna KM, što ranije nije bio slučaj, navodi zamjenik ministra. 

- Zajednički cilj je jačanje ekonomskog razvoja i poboljšanje životnog standarda. Zahvaljujem se Svjetsko banci na kontinuiranoj podršci svih prethodnih godina i nadam se uspješnoj suradnji BiH s Grupacijom Svjetske banke u budućnosti, priopćio je Hasanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?