Knedle sa šljivama su mnogima jedno su od omiljenijih jela. Jedan od recepata koji će vam u potpunosti promijeniti pogled na knedle donosi gastro.24sata.hr.
Priprema traje cca 30-ak minuta i, kada se dobro ohladi, moći ćeš uživati u ovom prozračnom i laganom desertu. Na vama je samo da odlučite je li ovo ručak ili desert za poslije ručka.
“Biskvit” od griza je super jednostavan za napraviti i za njega će ti trebati samo 10-ak minuta, možda i manje. Nadjev, koji je skoro pa pekmez, također neće oduzeti puno vremena ako šljive unaprijed sitnije narežeš.
Sastojci za biskvit:
200 g griza
200 g šećera
1 l mlijeka
70 g maslaca
1 jaje
200 g krušnih mrvica
Za nadjev:
800 g šljiva
1 vanillin šećer
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice kardamona
2 žlice šećera
Priprema:
S pripremom recepta kreni tako da najprije na 20-ak grama maslaca ispržiš krušne mrvice uz dodatak dvije žlice šećera. Ostavi ih sa strane da se ohlade nakon što su gotove tj. nakon što su poprimile zlatnu boju. Mlijeko prokuhaj pa mu dodaj griz pomiješan s ostatkom šećera. Kuhaj dok “biskvit” ne dobije na gustoći s tim da miješaš cijelo vrijeme kuhanja kako ništa ne bi zagorjelo. Zatim dodaj maslac, dobro promiješaj pa skloni s vatre.
Dodaj i jaje koje si prethodno umutila! Sve dobro izmiješaj pjenjačom ili mikserom u glatku smjesu!
Šljive operi te očisti od koštica i nareži barem na četvrtine. Preporuka je narezati ih još i na manje komadiće kako bi se prije ukuhale. Dodaj im šećer, vanilin šećer i začine pa kratko dinstaj, nekih 10-ak minuta tj. dok ne budeš zadovoljna teksturom. Ako ne želiš da se skroz raspadnu, kraće dinstaj, prilagodi svom ukusu. Sve smo skuhali tako da je ostalo samo složiti tortu.
Kalup namaži maslacem te pospi krušnim mrvicama. Pola griz smjese sipaj u kalup te ga stavi na 20-ak minuta u hladnjak.
S malo krušnih mrvica “poškropi” prvi sloj griza te na njega stavi nadjev od šljiva. Završi sve ostatkom griza. Ako ti se griz slučajno malo stvrdnuo dok si došla do ovog koraka, slobodno ga razrijedi s malo mlijeka kako bi mu vratila prikladnu teksturu.
Još malo krušnih mrvica povrh gornjeg “biskvita” i torta može u hladnjak na duže hlađenje.