“Superpovrće” autorice i stručnjakinje za povrće Celije Brooks genijalna je knjiga s najljepšim fotografijama jela i povrća, predivnim receptima i opisima 25 najzdravijih vrsta povrća, piše Ordinacija.hr.
Celia Brooks nastoji promijeniti uvriježenu percepciju svima poznatog povrća tako što istražuje njegove izvanredne nutritivne vrijednosti, nudeći pregršt vrijednih informacija kada je u pitanju izbor i priprema namirnica. Sadrži više od sto kreativnih, zdravih, svakodnevnih vegetarijanskih i veganskih recepata koji jednostavno uparuju okuse.
Na početku svakog poglavlja nalazi se dio s izvanrednim hranjivim vrijednostima pojedine namirnice, koji naglašava najbolja svojstva svakog superpovrća – njegovu supermoć – kao i popis razina nutrijenata koje sadrže, važnih kako za osnovne funkcije organizma tako i za sprečavanje bolesti.
U dobi od 20 godina prvi put sam odjednom otkrila koliko je kuhanje kreativno i nisam željela raditi ništa drugo. Odmah sam se zaljubila u povrće i uvijek je bilo u srcu moje opsesije. Ono je prirodan, predivan i kreativan materijal koji je zabavno pretvarati u ukusnu hranu koja čini ljude sretnima. Dakle, to je ono što radim gotovo 30 godina: kuham, podučavam, pišem, stvaram recepte te zaneseno govorim o hrani, uglavnom o povrću. Posljednjih 12 godina uzgajam povrće na maloj unajmljenoj gradskoj parceli u Londonu, što je mojoj ljubavi prema povrću dodalo novu dimenziju. Cijelo moje iskustvo vodi se izvornom strašću koju gajim, a ova knjiga prenosi sumu dosadašnje mudrosti o povrću. Živjelo superpovrće! I mi s njim!, poručila je autorica svim zaljubljenicima u zdrav povrtni život.
I ne, ne morate biti vegan ili vegetarijanac da biste uživali u ovim receptima. Autorica vam nudi pregršt ideja kako poslužiti jela i čime zamijeniti sastojke koje u tom trenutku nemate kod kuće. U nastavku vam donosimo jedan zanimljiv recept iz knjige.
Pikantna zdjela brokule pečene u woku
Sastojci:
- 2 žlice kokosovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 75 g (½ šalice) sirovih indijskih oraščića
- 5 cm dugački korijen vrlo svježeg i na štapiće narezanog đumbira
- 4 deblja češnja češnjaka narezana na ploške
- 1 tanko narezani crveni čili
- 250 g brokule narezane na komade od 5 cm (sa stabljikom, ako je debela, ogulite je i dijagonalno narežite)
- morska sol
- 2 žlice tamnog umaka od soje ili tamarija
- 3 žlice blagog sushi octa
- skuhana smeđa riža ili kvinoja, za posluživanje (po želji)
Priprema:
1. Ako ovo jelo poslužujete s kuhanim žitaricama, prvo njih završite pa ih ostavite sa strane; brokula će biti gotova za manje od 10 minuta kada počne kuhanje.
2. Zagrijte wok ili veliku tavu za prženje na srednje jakoj vatri pa dodajte ulje. Dodajte indijske oraščiće s đumbirom, češnjakom i čili papričicom. Pirjajte, često miješajući dok sve ne postane zlatno smeđe boje. (Pripazite na češnjak i prestanite pirjati, ako primijetite da je počeo tamniti prije ostalih namirnica.) Sadržaj tave, uključujući većinu ulja, istresite u zdjelu srednje veličine i stavite sa strane.
3. Vratite tavu na vatru i pojačajte je. Dodajte brokulu i nekoliko prstohvata soli te pržite i miješajte 3 – 4 minute, dok ne postane mekša i dok ne potamni na pojedinim dijelovima. Završite pirjanje dodajući malo vode (2 – 3 žlice) u tavu i miješajte dok ne ispari. Brokula bi trebala biti svijetlozelene boje te tek toliko mekana. Maknite s vatre.
4. Dodajte umak od soje i ocat u zdjelu s indijskim oraščićima pa promiješajte vilicom. Ako koristite rižu ili kvinoju, podijelite ih u tople zdjele za posluživanje. Na vrh svake stavite brokulu pa žlicom prelijte umak. Odmah poslužite.