OPREZNO

Ovih nekoliko namirnica nikada nemojte podgrijavati u mikrovalnoj pećnici – može doći do trovanja hranom

shutterstock
25.02.2022.
u 08:18

Jaja, voće, lisnato povrće i rižu držite dalje od mikrovalne pećnice.

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni i užurbani, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije uvijek najbolja ideja, pogotovo kad je riječ o ovim namirnicama.

Kako prenosi The Healthy, grijanje kuhanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema kamo izići, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrovalne. Najbolje bi bilo ne podgrijavati ih, ali ako baš morate, prvo ih ogulite i narežite na manje komadiće. Isto vrijedi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi...

Ne ispuštaju višak vlage dok se kuhaju zbog čega mogu eksplodirati. Prije podgrijavanja izrežite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što dulji, a kada ih podgrijete ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu potaknuti oksidaciju kolesterola, kaže jedno istraživanje.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrijavanje riže u mikrovalnoj pećnici može čak dovesti do trovanja hranom jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživjeti brzo kuhanje u mikrovalnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput špinata također treba držati dalje od mikrovalne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrijavanjem se pretvara u štetne tvari koje djeluju kancerogeno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije