oprez

Ovo je najopasniji aditiv u ultraprerađenoj hrani! Mogao bi biti odgovoran za porast raka

hrana
Profimedia
03.09.2024.
u 08:20

Savjetuje se provjera popisa sastojaka i odabir proizvoda koji ne sadrže nepotrebne aditive

Jedan zajednički sastojak koji se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama potaknuo je nove rasprave u svijetu prehrane - radi se o emulgatorima. Ove tvari, koje služe kako bi se poboljšala tekstura, izgled i rok trajanja proizvoda, sada su pod povećalom zbog njihove potencijalne povezanosti s ozbiljnim zdravstvenim problemima crijeva.

Emulgatori i zdravlje crijeva

Dr. Federica Amati, istraživačica na King‘s Collegeu u Londonu, istaknula je potencijalne opasnosti emulgatora - iako mogu poboljšati izgled, teksturu i dugotrajnost proizvoda, sve te pogodnosti koje nude mogu imati značajnu cijenu za naše zdravlje - emulgatori mogu poremetiti zaštitni sloj sluzi u crijevima, dopuštajući infiltraciju štetnih bakterija - prenosi Daily Mail. Ova bakterijska invazija može poremetiti ravnotežu crijevnih mikrobioma, što dovodi do upale - stanja koje je povezano s različitim probavnim poremećajima kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, prenosi Živim.hr.

Emulgatori i rak crijeva

Nova istraživanja sugeriraju zabrinjavajuću vezu između emulgatora i porasta slučajeva raka crijeva, osobito među mlađim osobama. Ova otkrića su posebno zabrinjavajuća s obzirom na raširenu prisutnost emulgatora u ultraprerađenoj hrani (UPF), koja čini značajan dio prosječne prehrane u mnogim kućanstvima.

Ultraprerađena hrana razlikuje se od jednostavne prerađene hrane, koja sadrži samo nekoliko dodatnih sastojaka osim glavne komponente. UPF-ovi su jako manipulirani i sadrže brojne aditive, uključujući emulgatore. Dr. Amati je naglasila da prepoznavanje UPF-ova može biti jednostavno poput uočavanja nepoznatih sastojaka na etiketi - sastojaka koje obično ne biste pronašli u svojoj kuhinji.

Potreba za oprezom

Dr. Amati je istaknula da je većina istraživanja o utjecaju emulgatora provedena na životinjama, što otežava izravnu primjenu ovih nalaza na ljudima. Međutim, dosad prikupljeni dokazi izazivaju zabrinutost.

Studija američkih znanstvenika objavljena u stručnom časopisu Cancer Research ukazala je na povezanost unosa dva često korištena emulgatora - polisorbata 80 i karboksimetilceluloze- s povećanjem rizika za razvoj raka debelog crijeva.

Istraživanje je provedeno na miševima, a autori studije, pojasnili su kako je unos polisorbata 80 i karboksimetilceluloze bio povezan s promjenama u sastavu crijevne flore, a što dovodi do razvoja upalnih procesa i povećanja rizika obolijevanja od raka debelog crijeva.

Potrošače se poziva na oprez. Savjetuje se provjera popisa sastojaka i odabir proizvoda koji ne sadrže nepotrebne aditive. Ako hrana sadrži puno sastojaka koje ne možete pročitati, ne znate što su i ne možete ih naći u svojoj kuhinji, najbolje ih je izbjegavati ili zamijeniti nečim drugim.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije