Krajnje je vrijeme da prestanete odstranjivati jestivu koru s određenih vrsta voća i povrća. Naime, kod pojedinih vrsta namirnica najviše se vitamina, minerala i antioksidanasa skriva upravo u kori. Štoviše, ponekad se baš u kori skrivaju nutrijenti koje ne možete dobiti iz drugih dijelova voća ili povrća.
“Koža ili ljuska voća i povrća uglavnom ima više antioksidanasa, vlakana, vitamina i minerala u odnosu na meso”, složila se nutricionistkinja Malina Malkani, piše Index.hr.
Kako je objasnila, neoguljeno voće i povrće može imati i do 33 posto više vlakana od onog koje gulite. Također, razina antioksidanasa u kori voća mogla bi biti i do 328 puta veća od one koja se nalazi u mesu, kako navodi The Healthy.
Imajući to na umu, ako je vaš cilj povećati količinu hranjivih tvari u vašoj prehrani, stručnjaci ističu da je sljedeće voće i povrće najbolje jesti bez guljenja.
Bobičasto voće
Nemojte se brinuti oko guljenja bobica, trešanja ili grožđa. Osim što bi guljenje njihove kore bilo pravi izazov, većinu čak i nije moguće oguliti. No to je pozitivna stvar jer upravo njihova kora ili ljuska skriva puno antioksidanasa i hranjivih sastojaka. Kad je u pitanju grožđe, kora je posebno korisna jer ovaj dio grožđa ima najviše antioksidanasa u cijelom voću.
Breskve, kruške i šljive
Njihova kora sadrži mnogo vlakana, hranjivih sastojaka i antioksidanasa. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Nutrition Research čak je otkrila da uklanjanje kože s breskve rezultira unosom 13 do 48 posto manje antioksidanasa u organizam.
Jabuke
“Kora jabuke sadrži netopiva vlakna, vitamin C, vitamin A i flavonoid kercetin”, kaže ova stručnjakinja.
No iako je njihova kora jako zdrava, jabuke na sebi često imaju i dosta pesticida. Zato ih dobro operite prije konzumacije ili razmislite o kupovini organskih jabuka.
Kivi i krastavci
Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je i kora kivija jestiva. Ona sadrži puno vitamina C, a njezinim konzumiranjem unosite duplu količina vlakana, kako kaže nutricionistkinja Hillary Cecere.
Što se tiče krastavaca, njihovu koru želite zadržati zbog vitamina K, vlakana i kalija.
Patlidžan i tikvice
Nemojte uklanjati koru patlidžana ako želite svojoj prehrani dodatna vlakna, flavonoide i magnezij, kako navodi Cecere. Drugi razlog je činjenica da je kora patlidžana i tikvica bogata vodom, kora tikvica sadrži čak 95 posto vode, a patlidžan 92 posto vode. Također, u kori ovog povrća nalazi se većina hranjivih sastojaka.
Krumpir
“Kora krumpira sadrži vlakna, željezo, vitamin C, kalij i folat”, kaže Cecere. Umjesto da je uklanjajte, upotrijebite četkicu za povrće kako biste pažljivo očistili krumpir prije termičke obrade.