Jedi zdravo

Ovo su postupci koji doslovno uništavaju vitamin C u namirnicama - oprezno s pripremom

15.12.2020.
u 09:45

Pravilna prehrana i hidratacija važni su čimbenici u održavanju normalne imunološke funkcije organizma, piše Ordinacija.hr.

Osobe s uravnoteženom prehranom obično su zdravije, imaju jači imunološki sustav i niži rizik obolijevanja od kroničnih i zaraznih bolesti. Stoga bismo trebali jesti raznoliku svježu i neprerađenu hranu svaki dan, kako bismo dobili vitamine, minerale, dijetalna vlakna, bjelančevine i antioksidanse koje naše tijelo treba.

Pijte dovoljno vode, izbjegavajte šećer, masnoću i sol da biste značajno smanjili rizik od prekomjerne težine, pretilosti, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i određenih vrsta raka. Postoji nekoliko vitamina i minerala (vitamin C, A, D, B6, B12, željezo, selen, cink, bakar) koji imaju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju našeg imunološkog sustava.

Vitamin C je snažan antioksidans. Osim antioksidativnog djelovanja ima važnu ulogu u sintezi polisaharida i kolagena, pospješuje apsorpciju željeza, pospješuje zacjeljivanje rana, održava koru nadbubrežne žlijezde i pridonosi toleranciji hladnoće, ali pomaže i u održavanju normalnog stanja kapilara. Najbolji izvor vitamina C iz hrane su crvena paprika, naranča i narančin sok, kelj, cvjetača, šipak, grejp, jagode, grašak, rajčica, mango. Međutim, vitamin C je osjetljiv i lako ga razaraju ili mu se reducira koncentracija prilikom korištenja brojnih kemijskih, fizičkih ili bioloških agensa.

Kuhanjem se može uništiti dio vitamina C (kuhanjem povrća od 10 do 75%), a blanširanjem od 20 do 50%). Vitamin C uništava i prirodna oksidacija (prerezana jabuka ubrzo potamni zbog okisdacije, a vitamin C se smanjuje i gubi).

 

Shutterstock

 

Prijedlog jelovnika

Doručak: 

  • jogurt s probiotičkom kulturom
  • ½ banana
  • 3- 4 datulje 
  • žličica sjemenki od lana

Međuobrok:

  • 1 naranča

Ručak:

Piletina sa slanutkom u umaku

Sastojci:

  • 4 pileća odreska
  • konzerva slanutka
  • umak od rajčice
  • luk, češnjak, sol i papar

Priprema:

Kratko popržite luk dok ne požuti, dodajte ocijeđeni slanutak te umak od rajčice. Sve  zajedno pirjajte oko 15 minuta. Pileće odreske pripremite na grill tavi s malo maslinovog ulja.

 

Shutterstock

 

Međuobrok:

  • 2 kivija

Večera:

  • omlet (jaja – 2 komada)
  • nemasna pureća šunka (50 grama)
  • salata s maslinovim uljem
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije