Pazite kakvu hranu jedete na vrućinama, trovanja česta

bol u stomaku, trovanje
Shutterstock
29.06.2024.
u 09:07

Tridesetero djece od 4 do 17 godina zatražilo je medicinsku pomoć zbog simptoma trovanja nakon konzumiranja sladoleda i ledenog osvježavajućeg napitka na sajmu u Ćupriji, u Srbiji, kupljenih na štandu s neregistriranim uređajima za sladoled i osvježavajući napitak. Nakon što su se djeca požalila na tegobe, nadležne institucije u Srbiji su reagirale te je osoba koja je osumnjičena za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda uhićena i bit će predana nadležnom tužiteljstvu na daljnje postupanje. Kako su izvijestili mediji u Srbiji, sva djeca su imala slične simptome - povraćanje i povišenu temperaturu. Ukupno je bilo hospitalizirano 19 pacijenata, od kojih su neki s blagim simptomima otpušteni kući.

Teško prepoznati

Prema riječima stručnjaka, neispravan sladoled teško je prepoznati, kristalići leda prvi su znak da sa sladoledom nešto nije u redu, što bi značilo da je vjerojatno neko vrijeme bio odleđen pa ponovno zaleđen. Najčešći simptomi su bol u trbuhu i povraćanje, a ponekad se mogu javiti temperatura, proljev i drugi simptomi slični gripi, piše portal Večernjeg lista BiH. Kako se ističe, potrebna je samo jedna kuglica sladoleda da se stvori opasnost, ali sve to ovisi o tome koliko mikroorganizama ima u toj kuglici i koliko će osoba pojesti. Inače, visoke temperature ljeti pospješuju razmnožavanje mikroorganizama u hrani, odnosno kvarenje hrane. Stoga ne dopustite da vam ljeto uništi salmoneloza jer od zaraze koja kod male djece, starijih osoba i onih oslabljenog imuniteta može razviti teški oblik bolesti zapravo se lako zaštititi, savjetuju stručnjaci, navodeći namirnice koje mogu biti rizične u vrućim ljetnim danima. Najrizičnije namirnice su sirova jaja, sirovo meso (osobito perad), kolači, sirovo mlijeko. Međutim, rizična namirnica može biti bilo koja ako se njome rukovalo na nehigijenski način i/ili nije dobro termički obrađena. Bolest se prenosi prljavim rukama, dakle izravnim kontaktom s hranom. Zato se zove “bolest prljavih ruku”. Iako je rizik prijenosa salmonele veći kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti ovu bakteriju na hranu ako ne opere ruke prije rukovanja njome.

Pomoć liječnika

Inače, većina ljudi ne mora potražiti liječničku pomoć zbog infekcije salmonelom jer ona često prođe sama od sebe u roku od nekoliko dana. Međutim, ako je oboljela osoba dojenče, malo dijete, starija odrasla osoba ili netko s oslabljenim imunosnim sustavom i ako zaraza traje dulje od nekoliko dana, ako je povezana s visokom temperaturom i krvi u stolici, nazovite liječnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije