Kad individualni proizvođači presadnica povrća iznesu svoju "robu" na prilaz čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, to je znak da je dolina Neretve potpuno spremna za sezonu.
Roba na veliko
To "spremna za sezonu" podrazumijeva ponudu raznovrsnih presadnica kojima se ne opskrbljuje samo područje juga Hercegovine nego i sjevera, jer po presadnice dolaze povrtlari iz, primjerice, udaljenijih Vrapčića kod Mostara i Konjica pa istočne Hercegovine, dijelova Bosne.
Kupci iz udaljenijih mjesta kupuju "robu" na veliko, pa mogu računati i na povoljnije cijene, dok oni iz okružja uglavnom kupuju na malo za vrtove. Promatrajući razvoj tog posla, pojedini povrtlari specijalizirali su se samo za proizvodnju presadnica, možemo reći da to je potaknula pandemija koronavirusa.
Prije 2020. znalo se dogoditi da se ne rasproda sav ponuđeni rasad, dok poslije korone s plasmanom nije bilo većih problema, sve što se ponudi, to se i proda. Stječe se dojam da je pandemija dio onih koji su ranije odustali od sadnje povrća u okućnicama podsjetila da im to nije pametan potez pa su se vratili starim navikama, sadnji, odnosno proizvodnji za osobne potrebe. Da s ovim poslom, uz dva velika čapljinska proizvođača presadnica PZ Sunce i tvrtku Adria Histhil, većih problema nemaju ni individualni proizvođači, potvrđuje za Vecernji.ba Pero Spajić iz Struga kod Čapljine:
- Svake godine pomalo povećam proizvodnju, sad imam paprike oko 95.000 komada, a ostalo da i ne govorim. Hoću li sve to uspjeti prodati? Do sada sam uspijevao pa se nadam da će tako biti i ove godine. Ja sam se specijalizirao za ovaj posao, praktički sam u njemu cijelu godinu. Kad završi prodaja, onda pripremam plastenike, folije, materijal i drugo što treba za iduću godinu jer spreman moram dočekati sjetvu - kaže gospodin Pero te na opasku da je ove godine posao krenuo nešto ranije kaže:
- Jest, malo ranije smo izišli ove godine jer ranije je i Uskrs. Da vam pošteno kažem, čim je ranije Uskrs, bit će i ranija prodaja. Počeo sam koncem veljače, ljudi već gone za Konjic, Vrapčiće... Prodaja je počela, nije velika navala, ovaj početak malo ometa kiša jer se o zemlji ne može raditi. Da je zemlja i spremna, po kiši se ne može saditi, ali neki kupuju, valjda će saditi čim, što se kaže, mognu u zemlju ugaziti. Neki imaju i manje plastenike, nema mraza pa to vuče ljude na raniju sadnju", upućuje ekipu portala Večernjeg lista BiH u problematiku gospodin Pero pa zatim na upit o za kupce najvažnijem pitanju - cijenama kaže:
- Vodimo računa o svojim kupcima, cijene ne dižemo ako ne moramo, što ovisi od cijeni sjemena, treseta… Evo, primjerice, rajčica sorte optima je 70 feninga. Do prije mjesec dana vrećica sjemena bila je 60 KM, a sada je 85, pa su i sadnice poskupjele. Presadnice domaće paprike su 40 feninga, raštika je 15 feninga, blitva također 15 feninga, zelena salata je 10 – 15 feninga, ovisno je li starija ili mlađa, tikvice su 50 feninga, celer i peršin od 15 do 20 feninga, glavati kupus od 25 do 30 feninga… Cijena ovisi o količini koju se kupuje, a i o kupcima. Kupce koji mi dolaze svake godine malo i počastim…
Podzemne vode
Na koncu ističemo da dolina Neretve ima barem tri komparativne prednosti u odnosu na ostale krajeve BiH. To su, prije svega, podzemne vode, voda se ne plaća jer se crpi iz podzemlja, zatim nešto toplija klima te znanje koje imaju ovdašnji ljudi koji su se u poslove s presadnicama upustili još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su u Klepcima kraj Čapljine podignuti plastenici, a nešto poslije i u plasteničku proizvodnju rasada i tako dalje.