Sigurno biste se, da vam netko sada na prepad otvori hladnjak, složili da biste ponekad mogli jesti i zdravije. Prerađena hrana, previše šećera i zasićenih masti dovode do mnogih komplikacija diljem svijeta.
No imamo otkud crpiti inspiraciju. Postoji pet regija u kojima je najviše stogodišnjaka, a ključ njihove dugovječnosti leži i u prehrani. Te regije uključuju Sardiniju u Itayu, Okinawu u Japanu, Ikaria u Grčkoj, Nicoya u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji. I zamislite, svaka regija ima svoju jedinstvenu kuhinju – no ovo su namirnice koje su popularne na njihovom području, piše ljepotaizdravlje.hr.
Pet namirnica koje jedu najdugovječniji ljudi na svijetu
Maslinovo ulje
Ikarijanci vole svakodnevno koristiti maslinovo ulje. Izvješće objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima poduži popis dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega se mnogi ljudi na Mediteranu gdje se maslinovo ulje naširoko koristi, nalaze među nekima od najzdravijih ljudi na svijetu. Pomaže u snižavanju krvnog tlaka, kontroli tjelesne težine te smanjuje rizik od određenih karcinoma.
Avokado
Loma Linda u Kaliforniji ima stanovnike s redovitom vjerskom praksom da mirno razmišljaju 24 sata (što sigurno doprinosi njihovoj dugovječnosti!), no zanimljivo je i to da uglavnom jedu vegetarijansku hranu. Među njima je jako popularan avokado, koji je koristan u snižavanju kolesterola, a sadrži čak 30 posto više kalija od banana. Smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Češnjak
Zajednica Okinawe u Japanu redovito jede češnjak. Časopis National Geographic navodi da je češnjak jedan od “najmoćnijih lijekova prirode” i da je povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju kako starite.
Rajčice
Stanovnici Sardinije obožavaju svoje rajčice i koriste ih u dosta svojih jela. Rajčice sadrže likopen, koji je antioksidans poznat po svojim protuupalnim svojstvima, kao i po svojoj sposobnosti da snizi krvni tlak, smanji rizik od metaboličkog sindroma i moždanog udara te poboljšava zdravlje srca.
Crno vino
E da, da. Vjerujemo da će ova namirnica brojne razveseliti. Većina regija s dugovječnim stanovnicima svakodnevno konzumira čaše crnog vina kao dio svoje zdrave prehrane. Prema službenim stranicama Plavih zona, mnogi ljudi u ovim regijama piju oko dvije čaše dnevno, a Sardinci piju specifično crno vino pod nazivom Cannonau wine. Naravno, uz bilo koji alkohol, umjerenost je ključna i uvijek biste trebali razgovarati s liječnikom o svim pitanjima koja imate.