PITA S VIŠNJAMA: Fantastičan kolač neodoljivog slatko-kiselkastog okusa

10.02.2023.
u 08:44

Ako volite slatko-kiselkasti okus pite s višnjama, ovaj kolač morate probati.

Sastojci:

 300 g brašna
 1 jaje
 150 g hladnog margarina/maslaca
 100 g šećera u prahu
 pola praška za pecivo
 prstohvat soli
 žlica kiselog vrhnja
 400 g višanja
 6 žlica šećera
 1 vanilin šećer
 1,5 dl soka od višanja ili vode
 pola vrećice pudinga od vanilije
 50 g tostiranih listića badema (po želji)

Priprema:

Sjediniti brašno, prašak za pecivo, šećer i sol.

Margarin ili maslac nasjeckati na kockice i dodati u brašno. Rukama mrviti margarin kako bi se što bolje sjedinio s brašnom. Na kraju dodati jaje i vrhnje i umijesiti tijesto kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili. Po potrebi dodati još brašna.

Tijesto podijeliti na dva dijela i umotati ih u prozirnu foliju. Jedan dio tijesta staviti u hladnjak, a drugi u zamrzivač na cca pola sata.

Višnje, šećer, vanilin šećer i 1 dcl soka od višanja staviti da se lagano kuha oko 15 minuta. U ostatak soka (0.5 dcl) razmutiti pola vrećice pudinga pa dodati u višnje i kuhati još dvije minute.

Ostaviti da se lagano prohladi.

Tijesto koje je bilo u hladnjaku razvaljati u krug na veličinu pleha za tart (promjer 26 cm). Pleh premazati margarinom i prebaciti tijesto kako bi pokrilo i bočne stranice pleha. Tijesto lagano izbosti vilicom i preko rasporediti fil od višanja.

Drugi dio tijesta, koji je bio u zamrzivaču, naribati na ribež i posipati preko višanja.

Peći na 160 °C oko 45 minuta.

Pred kraj pečenja posuti tostiranim listićima badema.

Pitu ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije