MOSTAR

Političari zlorabe incidente u Mostaru zbog lokalnih izbora

27.08.2024.
u 15:10

U posljednjih desetak dana u dvama naseljima, Opinama i Malom Polju, napadnuta su djeca i mladići bošnjačke nacionalnosti, dok je pak u naselju Baćevićima prijećeno srpskoj djeci te su isticana fašistička obilježja. Policija je na tragu rasvijetiti izgrede

Tri napada u trima različitim mostarskim naseljima koja su se dogodila u posljednjih desetak dana, kada su u napadu huligana lakše nastradali bošnjački mladići te su upućene prijetnje srpskoj djeci, izazvala su uznemirenost roditelja, podignula napetosti u ovome gradu i poslužila za političku kampanju, piše Večernji list BiH. Uz to, dogodila se još jedna tučnjava koja se pripisuje obračunima navijača, a što se u pravilu u ovome gradu svodi na odnose Hrvata i Bošnjaka. Tako su se redom dogodili obračuni u naselju Opinama sredinom kolovoza kada su napadnuta trojica bošnjačkih mladića u lokalnome parku, drugi izgred je zabilježen prošloga tjedna u prigradskom naselju Baćevićima kada je prijećeno srpskoj mladeži.

Pretučen dječak

Uz to su na lokalnome igralištu u Baćevićima bila istaknuta nacistička obilježja uz napise "autora" Ultrasa, navijača mostarskog Zrinjskog. Posljednji incident zabilježen je u mjestu Malome Polju, kada je također pretučen 14-godišnji bošnjački dječak. On je napadnut na lokalnome igralištu i zadobio je ozljede, a huligani su mu strgnuli majicu s obilježjima Veleža. - Imao je na sebi majicu na kojoj je pisalo "Neka živi Mostar i naša država" i ta majica je bila okidač da dijete dobije udarce po rukama metalnom palicom. Zaprijećeno mu je da skine majicu koju su uzeli i pobjegli u smjeru kupališta Bunica. To je Veležova navijačka skupina i taj natpis na majici je slogan. On je maloljetnik, ne može biti pripadnik ni jedne navijačke skupine, već ide s nama roditeljima na utakmice jer smo fanovi Veleža i ne znam je li to toliki problem da ti dijete dobije "degenek" - rekla je medijima majka ozlijeđenog dječaka Ajla Rahimić. Što službeno ili neslužbeno, svi napadi se vezuju uz navijačku skupinu Ultras mostarskog Zrinjskog. Čak iako nema nikakve potvrde za to. Pa ipak, MUP HNŽ-a izvijestio je kako su na tragu rasvijetliti sve izgrede. No, imaju bitno drukčije informacije od onih koje su iznesene u javnosti, a koje su nacionalno i politički obojene. Ministar Marijo Marić upozorio je na brojne manipulacije koje su nedavno raskrinkane, poput izmišljotine Uprave Veleža da je njihov stadion uz pomoć drona poprskan kiselinom. Za Baćeviće je predstavio kako policija pokušava utvrditi tko je postavljao naljepnice s nacističkim oznakama, za što su u medijima objavljene fotografije. No, ministar je spomenuo jednu ženu za koju se utvrđuje kako je povezana s incidentom. - Još se radi na uvezivanju detalja kako bi se moglo utvrditi ima li ovaj čin vezu s lijepljenjem naljepnica koje su izuzete od ženske osobe koja ih je skidala, a pritom nije predana ni uočena ni jedna naljepnica s fašističkim simbolima, kako je prvotno opisano - rekao je ministar Marić.

Podizanje tenzija

Za ozlijeđenog mladića u Malom Polju rekao je da policija traga za počiniteljima. Nakon ovih događaja reagirala je vodeća bošnjačka stranka SDA pozivajući na intervenciju FUP-a, SIPA-e, OSA-e. - Pozivamo FUP, OSA-u i SIPA-u da se aktivnije uključe te da zaštite sve građane Mostara od huliganskih i divljačkih skupina kako bi se spriječila bilo kakva daljnja eskalacija jer se sve češće u javnosti spominje samoorganiziranje građana. Najveća odgovornost je svakako na MUP-u - naveli su iz SDA. Srpske povratnike i bošnjačku obitelj čije je dijete napadnuto pohodio je jučer i državni ministar Sevlid Hurtić, a prije njega oglasili su se nositelji lista za mostarske izbore Sanel Kajan te više srpskih dužnosnika iz Mostara i Republike Srpske navodeći političke konotacije ovih izgreda koji, iako naoko nepovezani, imaju vrlo sličan rukopis. - Bit ću iskren i jasno reći kako pretpostavljam da je trenutačno na djelu najava i pokušaj degutantnog skupljanja predizbornih bodova na račun mira i sigurnosti građana Mostara i cijele Bosne i Hercegovine. I u ovom je slučaju policija profesionalno i brzo uradila svoj posao, istraga je provedena, pokazala rezultate, ali na javnosti je da prepozna one koji na žalosnom događaju u koji su uključene maloljetne osobe žele graditi senzacije i političku karijeru - zaključio je ministar Marić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?