148. plenarna sjednica

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i poništio izborni zakon Republike Srpske

19.09.2024.
u 16:30

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. rujna 2024. godine održao 148. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije, te razmatrao i odlučivao o drugim pitanjima od važnosti za Ustavni sud. Ustavni sud je razmatrao zahtjeve Denisa Zvizdića, prvog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i četiri izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

U odluci je utvrđeno da osporeni zakon nije u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH zato što se osporenim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH. Ustavni sud je zaključio da u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na temelju kojih bi se mogla uspostaviti ustavnost osporenog zakona koji je donijela Narodna skupština RS.

-Osim toga, Ustavni sud je podsjetio da Izborni zakon BiH predstavlja "odluku institucija Bosne i Hercegovine", kao i da su entiteti po Ustavu BiH dužni poštovati te odluke. Stoga je osporeni zakon u cijelosti stavljen izvan snage, a privremena mjera koja je donesena 24. srpnja 2024. godine prestala je važiti, priopćeno je nakon sjednice Ustavnog suda BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije