Posušje

Posjet gradu heroju djelatnika SSŠ i Gimnazije

11.03.2016.
u 11:00

Među brojnim Posušanima koji su posjetili grad heroj Vukovar su i djelatnici Gimnazije fra Grge Martića Posušje i Srednje strukovne škole Posušje. Njih 39 s ravnateljima Antom Jukićem i Marijom Knezovićem posjetili su Vukovar. Krenuli su od Spomen-doma hrvatskih branitelja u Vukovaru koji se danas smatra kultnim mjestom i simbolom hrvatskih branitelja.

Posjetili su potom Opću županijsku bolnicu Vukovar te bolnicu hrvatskih veterana.

Posjet brojnim mjestima

To je mjesto koje je velikosrpski agresor oskrnavio na užasan i neljudski način, odvodeći, nakon pada grada Vukovara, 261 osobu, mahom ranjenike, na farmu udaljenu pet kilometara od grada, najprije u hangar, a zatim na stratište Ovčara.

U noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine ubijeno je i bačeno u unaprijed pripremljenu jamu 200 ljudi - najmlađa žrtva imala je 16 godina. - Kroz Memorijalni muzej “Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991. godine” provela nas je voditeljica muzeja Nevenka Soldo, podrijetlom Hercegovka.

U Ratnu bolnicu Vukovar svakodnevno su od 25. kolovoza do 18. studenoga 1991. godine pristizali ranjeni branitelji, ali i nemoćne i stare osobe, mrtva i ranjena djeca, dakle civili koji su najveći patnici i žrtve strašnog, izopačenog i krvavog uništenja grada opstojnosti i snage hrvatskog naroda.

U naše putovanje u Republiku Hrvatsku, odnosno posjet gradu heroju Vukovaru, bio je uključen i posjet bivšoj vojarni 204. brigade na Sajmištu gdje nas je kroz izložbu pod nazivom “90 dana bitke za Vukovar” proveo bojnik Mladen Ivanković, rođeni Vukovarac, zapisala je, uz ostalo, profesorica Josipa Kondža, koja je zajedno s kolegama iz posuških srednjih škola boravila u posjetu Vukovaru. Tu su posuškim profesorima srednjih škola iznijeli i cjelovitu tešku priču o stradanju agresora.

Posuška profesorica Josipa Kondža zapisala je na portalu, među ostalim, i ovo:

- Grad je napadalo oko 18.000 pripadnika paravojnih srpskih postrojbi i JNA, a branilo oko 1800 do 2100 vukovarskih heroja.

Hrabri grad

Našli smo se i na Korzu dr. Franje Tuđmana i ispred pješačkog mosta “Jean-Michel Nicolier”, otišli do spomenika izgrađenog za sve one koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku - bijelog križa na ušću rijeke Vuke u Dunav. Nakada se ovdje živjelo životom dostojnim čovjeka u gradu koji je vrvio mladošću, razdraganošću, dok danas mladi Vukovarci svoj raj na zemlji traže u zemljama zapadne Europe. A vi, dragi učenici, propitujte svoje roditelje i profesore o ovom hrabrom gradu, poruka je djelatnika ovih dviju srednjih škola nakon posjeta gradu heroju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?