radi se na kompletiranju certifikacije

Prvi bh. punjač za električne automobile spreman za EU tržište

električna vozila
AFP
07.08.2024.
u 09:14

– Ako ovo odradimo na pravi način, mogli bismo biti lider u Europi što se tiče proizvodnje punjača, a mogli bismo ih i prodavati na globalnoj razini, a to bi ujedno mogao biti i razlog rasta ekonomije BiH – istaknuo je Hajdarević.

Prvi bosanskohercegovački punjač za električne automobile, na kojem radi tim od deset mladih ljudi, spreman je za inozemno tržište.
Kako je kazao Arslan Hajdarević iz kompanije E387, u fazi su kompletiranja certifikacije prema najvišem standardu, a kada završe s tim, bit će jedina kompanija u BiH koja će imati ovu razinu certifikata te među 10 tvrtki u Europi.

– Predali smo za certifikat te bi za mjesec trebali dobiti povratnu informaciju jesmo li prošli tu razinu testova pa da možemo postavljati punjače širom Europe. Već imamo dva punjača koja smo postavili na Ilidži, s te strane mi već možemo po BiH ih postavljati, ali cilj je Europa – kazao je Hajdarević za Avaz.

Prostor za prodaju električnih punjača je veliki, dodaje, jer je u Europi trenutno potrebno tri milijuna punjača. Također, BiH u ovom segmentu kaska, jer je trenutno dostupno manje od 300 punjača, dok, primjerice, Švicarska ima više od 7.000 stanica za punjenje. Zaostajemo i za susjedima koji ih imaju više od tisuću.

– Ako ovo odradimo na pravi način, mogli bismo biti lider u Europi što se tiče proizvodnje punjača, a mogli bismo ih i prodavati na globalnoj razini, a to bi ujedno mogao biti i razlog rasta ekonomije BiH. Svi naši proizvodi nose bh. pečat, a parking mjesta označavamo motivom bh. ćilima – istaknuo je Hajdarević.

 

Foto: Facebook

 

S ponosom je Hajdarević istaknuo da su električni punjači napravljeni od komponenti proizvedenih u BiH te da ništa nema uvozno. Primjetno je koliko je sadašnja verzija punjača usavršena u odnosu na prvobitnu.

– Ovo sve je trajalo tri godine, odnosno da se dođe do ove veličine. Ovaj punjač ne pušta izravno, nego imamo komponentu koja kontrolira puštanje struje u autu. Ovo je mozak i srce operacije, dok su ostale komponente zadužene da puštaju struju automobilu – dodao je Hajdarević.

Njihov cilj je smanjiti zagađenje u BiH pomoću punjača te podići svijest o očuvanju prirode.

U električni punjač ugrađeni su brojni senzori, uz višejezičnost koja je neophodna zbog izvoza.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije