Svinjokolja se u dolini Neretve bliži kraju. Kako smo doznali od dr. veterine Danijela Brajkovića, ravnatelja čapljinske Veterinarske stanice VETAGRO d. o. o., na osnovi dostave uzoraka može se reći da je taj tradicionalni posao počeo oko 20. studenog, a procjena je da će završiti do božićnih blagdana. Međutim, zanimljivo je zapažanje da je na čapljinskom području nakon godina stagnacije, u posljednje tri - četiri godine broj svinja u porastu.
- Još uvijek je to za trećinu manje nego prije nekih deset - petnaest godina, ali je tendencija porasta uočljiva, ističe Brajković te dodaje da je to i jedina domaća životinja, ne računajući kućne ljubimce, čija se brojnost trenutačno povećava. Što se, pak, pregleda mesa tiče, ravnatelj čapljinske Veterinarske stanice kaže: - Pregled mesa domaćih svinja po zakonu je obvezan, kao i ostalih kopitara osim domaćih preživača – ovce, krave i koze. Isto tako kod obrade zakonski je propisana isključivo metoda umjetne probave ili digestije, koja traje od dva do dva i pol sata. Najveći problem je što još ima ljudi koji nisu educirani za uzimanje uzoraka, isključivo je to korijen ošita. Ako ljudi nisu sigurni, mi na poziv prakticiramo izlaske na teren i obavljamo to besplatno. U prosjeku godišnje bude par uzoraka. Kada se takvi slučajevi registriraju, postupamo prema zakonu, prijavimo nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Takvo se meso mora ukloniti. Ja bih savjetovao ljudima koji se bave uzgojem da isključivo nabavljaju svinje koje nose ušne markice, jer takve svinje su sigurno prošle sve kontrole prije nego što dođu u gazdinstvo, pa preostaje smo pregled mesa na trihinelozu kod klanja", zaključuje ravnatelj Brajković uz opasku da zaraza svinja na trihinelozu može proći nezapaženo, pa se tek ustanovi kontrolom nakon svinjokolje. Inače, cijena pregleda svinjskog mesa u hercegovačkim veterinarskim stanicama je 12 KM, a divljih svinja 20 maraka.