Jednom kada pripremiš buhtle i gotove ih izvadiš iz pećnice, divan će miris prožeti tvoju kuhinju. Tijesto mora biti slatko i meko, a bit će ti potrebno samo nekoliko sastojaka i malo pažnje i strpljenja. Također mora biti elastično i glatko, a znat ćeš da je "gotovo" u trenutku kada više na prstima ne budeš imala ljepljive komadiće tijesta. Buhtle možeš napuniti džemom ili čokoladom, a tradicionalno se koristi domaći džem od šljiva. Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možeš zamijeniti i s vrhnjem, a važno je obratiti i pozornost na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme. Nakon što tijesto ostaviš da se digne, ono bi trebalo udvostručiti svoj volumen.
Svježe i mekane buhtle zasigurno će te podsjetiti na djetinjstvo ili bakinu kuhinju i tako te odvesti na putovanje kroz sjećanja. Zato, nemoj čekati, već zamijesi ovaj fini kolač prvom prilikom!
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mlijeka
200 g pekmeza
100 g maslaca
40 g šećera
1 suhi kvasac
1 jaje
1 vrećica vanilin šećera
korica limuna
pola žličice soli
maslac za premazivanje
Priprema:
1. U veću posudu dodaj sve suhe sastojke - brašno, a zatim u njega kvasac, sol, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer. Promiješaj te zatim dodaj jaje i rastopljeni maslac. Promiješaj, a zatim polagano ulijevaj toplo mlijeko i umijesi tijesto.
2. Glatko i jednolično tijesto zatim stavi u nauljenu posudu. Pokrij ga prozirnom folijom ili krpom i stavi na toplo mjesto u kući te pričekaj da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.
3. Jednom dignuto tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izreži ga na kvadrate. Na svaki kvadratić stavi žlicu punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza. Savij krajeve kvadrata te ih dobro pritisni. Poslaži buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom s time da dio gdje si pritisnula kraje staviš na dno.
4. Posložene buhtle ostavi da odstoje na dvadesetak minuta, a zatim ih stavi u pećnicu na 35 do 45 minuta na 200 stupnjeva.
5. Jednom gotove, buhtle premaži maslacem i pusti ih još malo da odstoje. Iako su najfinije za konzumaciju kada su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade.
U slast!