Recept za neodoljivu pitu od jabuka kakvu su radile naše bake

pita od jabuka
Shutterstock
22.09.2024.
u 18:42

Ova istovremeno prhka i sočna slastica je mnogima omiljeni desert, a idealna je za jesenske dane

Među svim starinskim slasticama s jabukama kojih se sjećamo iz djetinjstva jer su ih radile i naše bake, posebno mjesto zauzima klasična pita od jabuka. Ova istovremeno prhka i sočna slastica je mnogima omiljeni desert, a idealna je za jesenske dane. Najbolja se slaže sa šalicom toplog napitka. Prisjeti se djetinjstva i pripremi omiljenu pitu od jabuka već danas!

Sastojci za tijesto:

350 g glatkog brašna

0.5 vrećice praška za pecivo

120 g šećera

1 prstohvat soli

150 g hladnog maslaca narezanog na komadiće

2 žumanjka

4 žlice kiselog vrhnja

Nadjev:

5 - 6 velikih jabuka

šećeru (po želji)

1 vrećica vanilin šećera

2 žlice soka od limuna

cimet (po želji)

Priprema:

Prvo pripremite tijesto. U zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte sol i šećer te sve dobro promiješajte. Zatim dodajte maslac narezan na komadiće i prstima utrljajte masnoću u suhe sastojke dok smjesa ne postane slična mrvicama. Dodajte žumanjke i kiselo vrhnje te brzo zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta, prenosi Zena.hr.

Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Jabuke ogulite i naribajte. Stavite ih u prikladnu posudu i stavite na štednjak. Po želji zasladite i začinite vanilin šećerom, limunovim sokom i cimetom. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju i višak tekućine ne ispari. Maknite s vatre i ohladite.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela. Manji pravokutni protvan obložite papirom za pečenje (ili ga premažite maslacem i pospite brašnom). Razvaljajte jedan dio tijesta na pobrašnjenoj radnoj površini u veličini protvana. Pažljivo ga položite u protvan, oblikujte tako da pokrije cijelo dno i na nekoliko mjesta izbodite vilicom. Ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka.

Razvaljajte drugi dio tijesta u veličini protvana i prekrijte nadjev. Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 40-50 minuta dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Pita od jabuka je najukusnija dok je još topla. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i narežite na komade, piše Okusno.je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?