PODGORICA

Rekonstrukcija crnogorske vlade, novi članovi vlade iz NSD-a i DNP-a i Bošnjačke stranke?

22.07.2024.
u 11:07

Gotovo je izvjesno da će zastupnici u Skupštini Crne Gore sutra glasati o rekonstrukciji Vlade Milojka Spajića u nastavku šeste ili devete sjednice proljetnog zasjedanja.

Premijer će, kako pišu "Vijesti", navodno, predložiti razrješenja ministara koji više neće biti u vladi i onih čija se ministarstva dijele, kako bi se napravila mjesta za nove članove Vlade iz Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) i eventualno iz Bošnjačke stranke (BS).

Istovremeno, Spajić će predložiti izbor svih novih članova vlade i "starih" ministara koji su dobili druge, smanjene resore.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u, prema koalicijskom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra prometa. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Ako u Vladu uđe BS, njihovi ministri i/ili potpredsjednici dobit će funkcije iz kvote PES-a.

Nije jasno koje će pozicije eventualno dobiti BS, ali se špekulira da bi to moglo biti Ministarstvo vanjskih poslova i novostvoreno Ministarstvo za dijasporu.

Ostale stranke zadržat će svoje sadašnje pozicije u Vladi.

Pregovori između Bošnjačke stranke (BS) i Pokreta Evropa sad (PES) nastavljeni su juče.

Izvor "Vijesti" iz vrha BS-a je juče ujutro kazao da ulazak BS-a u rekonstruiranu Vladu nije dogovoren i da o tome "za sada" razgovaraju samo Ibrahimović i premijer Milojko Spajić.

"Nismo dogovorili. Razgovaramo o mogućem učešću BS-a u 44. Vladi", rekao je sugovornik, odgovarajući na pitanje je li točno da je dogovoren ulazak BS-a u Vladu, kako su objavili neki mediji.

Demokratska partija socijalista se juče nije oglašavala po ovom pitanju, dok su komentatori u medijima bliskim toj stranci oštro kritizirali namjeru BS-a da uđe u "četničku" Vladu s Andrijom Mandićem.

Eventualni dogovor premijera i lidera PES-a Spajića s Ibrahimovićem treba da potvrde organi stranaka koalicije, najvjerojatnije već danas.

Rekonstrukcija Vlade će biti i tema današnjeg kolegija predsjednika Skupštine.

Većina stranaka vladajuće većine indirektno je juče zatražila od sadašnjeg i potencijalno budućeg koalicijskog partnera - Demokratskog saveza (DS) i Bošnjačke stranke (BS), da do kraja godine izađu iz vlasti u općinama u kojima su u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

U zajedničkom priopćenju Pokreta Evropa sad, Nove srpske demokratije, Demokrata, Demokratske narodne partije i Socijalističke narodne partije se navodi da su konstituenti parlamentarne većine suglasni da stranke koje tvore ili će tvoriti 44. Vladu preispitaju koalicijsku suradnju na svim razinama s vodećom parlamentarnom oporbom, najkasnije do usvajanja proračuna za 2025.

Navode da će parlamentarna većina, u suprotnom, prekinuti suradnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?