Velika većina potrošača ne čita informacije o hrani koju imaju u svojim hladnjacima pa i ne čudi što tone hrane u konačnici završe u košarama za otpad. Naravno, postoji veliki broj namirnica koje treba baciti odmah nakon isteka roka, ali i onih koje se mogu jesti mjesecima nakon isteka, samo je važno razumjeti što je naznačeno na ambalaži, odnosno "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do", uz navedeni datum i godinu, piše Večernji list BiH.
Pridržavajte se uputa
Kada je riječ o brzini kvarenja hrane, ona se dijeli u tri skupine. Svježe meso, riba, mliječni proizvodi, voće i povrće imaju najkraće rokove pa na ambalažama tih proizvoda piše "upotrijebiti do" i tih rokova bi se svi strogo trebali pridržavati. Namirnice poput keksa i tjestenine, koje pripadaju drugoj kategoriji, nakon nekog vremena postaju mekanije i gube hrskavost pa se na njihovim ambalažama najčešće može pročitati "najbolje upotrijebiti do" - uz naveden dan, mjesec i godinu. Hrana za koju se smatra da je najdugotrajnija je ona u konzervama koja spada u treću kategoriju, a i na ovim ambalažama najčešće stoji "najbolje upotrijebiti do kraja" - uz navedeni mjesec i godinu. Inače, konzervirana hrana jestiva je i godinu i više dana nakon isteka roka, ali samo u slučaju da ambalaža nije otvorena ili oštećena. No, postoje i "zamke" kada je u pitanju ova vrsta hrane. - Ako ste konzervu ostavili na balkonu tijekom zime, računajte da je možda došlo do smrzavanja sadržaja, a to može značiti da nije sigurna za jelo i da može biti opasna za zdravlje. Kada se konzervirana hrana smrzne, može doći do pucanja ambalaže, a ako to primijetite, odmah konzervu bacite u otpad, savjetuju stručnjaci. Ističu i da je zaleđenu konzervu moguće odmrznuti i jesti, ali samo ako se pravilno odledi. - Ako ste zamrznutu konzervu ostavili u kuhinji nekoliko dana, odnosno niste je otapali u hladnjaku, onda je bacite jer se na sobnoj temperaturi vrlo brzo u njoj mogu razviti bakterije, gljivice i plijesan - savjetuju stručnjaci, pozivajući na oprez prilikom konzumiranja konzervirane hrane jer se u njoj, kažu, mogu razviti smrtonosne bakterije. - Bakterija naziva clostridium botulinum može se množiti unutar konzerve, a ona uzrokuje botulizam - rijetko, po život opasno trovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi spomenuta bakterija. Prvi su simptomi obično suha usta, spuštene vjeđe, mučnina, povraćanje... Stoga je važno prije otvaranja konzerve pogledati je li došlo do promjena te ima li hrana poznatu teksturu. Ako vam se ne svidi ono što vidite, smjesta bacite konzervu - upozoravaju stručnjaci.
Što jesti i nakon isteka?
No, kako postoji hrana kod čije se konzumacije strogo mora pridržavati roka trajanja, ima i one koju je dopušteno jesti nakon isteka roka. Ono što je važno znati kod hrane koja se konzumira i nakon isteka roka trajanja je da postaje slabije kvalitete jer joj se mijenjaju svojstva. Tako se, primjerice, slani štapići i čips mogu jesti i nakon isteka roka, ali gube hrskavost i svježinu. Čokolada se također smije jesti i četiri mjeseca nakon isteka roka, dok ona koja je stajala u hladnjaku može se jesti i do šest mjeseci nakon isteka roka trajanja. Kruh može trajati oko pet do sedam dana nakon isteka roka valjanosti samo je važno da nema plijesni, a najbolje ga je čuvati na hladnom i suhom mjestu. I riža je jedna od namirnica koja se može jesti mjesecima nakon isteka roka. Tjestenina se može, navode stručnjaci, jesti i dvije godine nakon isteka roka. Orašasti plodovi se mogu jesti tjednima nakon isteka roka. Tvrdi sirevi, poput parmezana, još su jedna sigurna oklada čak i ako s vremenom počnu pokazivati neke znakove starenja, navodi se. Kad prođu rok najboljeg korištenja, na površini mogu početi stvarati bijeli ili plavozeleni plijesan. Sastružite ove kalupe ili čak izrežite zahvaćene dijelove i vaš tvrdi sir opet je siguran za konzumaciju. "Tvrdi sirevi imaju nizak sadržaj vlage, što bakterijama otežava rast, jer većina bakterija preferira vlažno okruženje", ističe se. Jaja je najbolje iskoristiti unutar tri tjedna. Ako se želite uvjeriti je li jaje pokvareno, stavite ga u čašu vode. Ako pluta, znači da je pokvareno. Fileti sirove ribe, poput bakalara i lososa, jestivi su i četiri tjedna nakon ulova, pod uvjetom da ih se drži u hladnjaku na temperaturi nižoj od pet stupnjeva. Postoje načini da se lako kvarljivim namirnicama produlji rok trajanja, i to prilično jednostavno – pravilnim čuvanjem. •