Zahtjev umirovljenika

Savez traži ublažavanje kriterija za izvanredno usklađivanje mirovina, jer je redovno dovedeno u pitanje

01.02.2021.
u 15:34

Savez udruženja umirovljenika FBiH, zbog neizvjesnog redovnog usklađivanja mirovina u Federaciji u ovoj godini, 15. travnja 2020. godine uslijed pada Bruto domaćeg proizvoda (BDP) je zatražilo izmjene člana 80. Zakona o MIO, kako bi se ublažili kriteriji za izvanredno usklađivanje mirovina.

Prema riječima Redže Mehića, predsjednika Saveza, do sada te izmjene nisu proslijeđene u parlamentarnu proceduru.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje za Faktor je rečeno kako u ovom trenutku ne žele spekulirati o usklađivanju mirovina.

Od kolovoza čekamo na izmjene člana 80. Zakona o MIO-u

- Još u kolovozu prošle godine mi iz Saveza smo "spakirali" naš prijedlog za izmjene člana 80. Zakona o MIO prema Zavodu MIO i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, ali još ništa nije urađeno. U lipnju smo imali nagovještaj i prijedlog premijera Novalića da je neizvjesno redovno usklađivanje mirovina 15. travnja, pa da iniciramo izmjene člana 80. Zakona o MIO kako bi se ublažili kriteriji za izvanredno usklađivanje - govori nam Mehić i dodaje:

- Ako se ide na osnovu rasta BDP u prošloj godini, on će biti vjerojatno negativan i dovodi se u pitanje onda redovito usklađivanje mirovina. Doduše, ne mogu smanjiti mirovine, ali nema onda ni redovitog usklađivanja, a što bi za nas bilo šokantno. Zato je vrlo bitan i ključan taj član 80. koji tretira izvanredno usklađivanje mirovina.

O usklađivanju mirovina u ovoj godini Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za faktor kaže:

Mirovine neće biti smanjenje

- Što se tiče usklađivanja mirovina koje propisuje član 79. Zakona MIO, usklađivanje je na temelju podataka o porastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a uzimaju se podaci iz prethodne godine. Jasno je da će ti pokazatelji primijenjeni u formuli koju Zakon propisuje dati negativan rezultat. No, Zakon ne predviđa mogućnost smanjenja mirovina, te od toga ne treba strahovati. Mirovine neće biti smanjene. Sada je već poznato da je i indeks potrošačkih cijena, dakle inflacija, u FBiH u 2020.g. u minusu za oko jedan posto, tako da nije točna kvalifikacija da su cijene porasle, bar prema zvaničnim mjerenjima Federalnog zavoda za statistiku. O eventualnom usklađivanju će se odlučivati kasnije u okviru Vlade FBiH, a na koji način, nije ispravno da mi sada špekuliramo - rekao je Krnjić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije