Obilježena 32. obljetnice postrojbi HVO-a iz Tolise

Spomen na poginulih 24 branitelja iz Tolise, 6 civila i 96 poginulih iz II. svjetskog rata

08.07.2024.
u 12:12

Toliška sloga obilježavala je kroz povijest taj posavski kraj. Tolišani su i kroz Domovinski rat to potvrdili, pa su njeni mještani bili među najbrojnijom sastavnicom glavnog stupa obrane Posavine 106 HVO brigade Orašje. Nažalost, za slobodu svojih domova Tolišani su dali najhrabrije vitezove Posavine, njih 24 poginula branitelja.  Kako bi dostojno obilježili 32. obljetnicu postrojbi HVO-a iz Tolise, mještani te mjesne zajednice kroz prigodne sadržaje odali su dužnu počast i oživjeli sjećanja na herojsku borbu ali i veliko stradanje branitelja koji su svoje živote položili u obrani svoga posavskog kraja.
                                 

 Misa, položeni vijenci
Sveta misa zadušnica za  sve poginule branitelje iz MZ Tolisa služena je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi Misu je predvodio fra Marko Oršolić.-Ovo je sjećanje na poginule branitelje i zahvala za najveću žrtvu koju su dali za obranu, svoje živote. To sjećanje nikada ne mođe izblijediti. Samo je na nama da nađemo prostor u svojim životima da to ostaje trajno, kazao je fra Marko. Nakon mise mještani Tolise okupili su se u središtu sela, ispred Spomen obilježja gdje će izaslanstva Mjesne zajednice, braniteljskih udruga, lokalne vlasti, stranačka izaslanstva, upaliti svijeće i položiti vijence. Poklonili su se svojim suborcima, poginulim braniteljima, uz ostale, ministar branitelja u Vladi ŽP Ilija Mišković i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić. Na Spomen obilježjima su upisana imena 24 poginula branitelja i 6 civilnih žrtava Domovinskog rata, te 94 mještana Tolise stradala u II. svjetskom ratu.
  

 Zbog buduh generacija
-Želimo na dostojan način očuvati sjećanje na poginule i prenositi tu herojsku priču mladim generacijama kako se to nikada ne bi zaboravilo. Buduće generacije moraju znati kakva je žrtva dana za današnju slobodu. Sadržaje smo organizirali prigodno i prije svega komemorativnog tipa, sjećanja na poginule uz molitve, sjećanje na one koji više nisu sa nama a dali su svoje živote za današnju slobodu. Okupili smo udruge branitelja da bi sudjelovali po prvi uta u sportskom dijelu  kako bi oni koji su preživjeli ratne strahote kroz razgovor i druženje proveli nekoliko sati kroz memorijalni turnir boćanja, kazao nam je predsjednik  MZ Tolisa Mijo Oršolić.
 

   David protiv Golijata
Anto Oršolić, u vrijeme Domovinskoga rata, zamjenik zapovjednika prve bojne u kojoj je uz Tolisu bila i Oštra Luka u sastavu 106 oraške HVO brigade, prisjeća se kako je prije 32. godine započela ratna priča Tolise. -Još 91. godine kada je krenuo rat u RH vidjeli  smo da će to sigurno biti i kod nas pa smo se počeli tajno okupljati i organizirati, a početkom 92. krenuo je rat i kod nas pa je na osnovu naših priprema počelo dragovoljno pristupanje. Naoružavali smo se kako smo znali, preko poznanstava, prijatelja da bi pružili kakav takav otpor ne znajući šta nas čeka, iako smo znali da je ispred nas jaka vojna sila. Mi smo bili čista srca spremni za obranu svojih domova, ali bez iskustva i adekvatnog naoružanja, opreme, priča nam Oršolić. Ostalo su povijesne činjenice koje su potvrdili i vojni analitučari svijeta kako je prostor oraško-šamačke bojišnice bio nezabilježen primjer u analima ratovanja po srčanosti obrane, spremnosti da se životima i dijelovima tijela brani svaki pedalj slobodnog teritorija Posavine kojeg je napao srpski agresor potpomognut vojnom silom JNA. Napadali su svim raspoloživim naoružanjem uključujući i avione koji su izbacivali poznate smrtonosne tzv“krmače“ što su pravile masakr i među civilnim stanovništvom.
   

 

 Ogromna žrtva za slobodu
Tolisa je prije 32. godine brojala oko 3.500 stanovnika, a veliki se broj mještana iz Tolise pridružio se 106 HVO Orašje, njih preko 800. –Zapravo bili su to svi vojno sposobni, ali želim istaknuti i maloljetni. Sjećam se tih dana kada su mladići od 15. i 16. godina htjeli da nam se pridruže. Nismo to dopuštali ni voljeli, ali pojedini su bili toliko uporni da su ipak bili sa nama sa nepunih 18.g. Nažalost neki od njih su i poginuli. To je najveća cijena naše slobode i opstojnosti koju nikada ne smijemo zaboraviti, a u ovakvim prilika sjećati se sa dužnim pietetom.Mislim da nije uzalud jer tu smo, živimo na svojoj zemlji gdje su naši korijeni. Bilo bi dobro da je i bolje, ali zadovoljit ćemo se i ovim, zaključuje Oršolić. U Tolisi je djelovala i poznata satnija „Vojska babe Mare“ koju je vodio legendarni zapovjednik, velik koliko i njegova skromnost Ivo Dominković – Bizi. I danas skroman i samozatajan, kao što su bili najhrabriji domoljubi koji su se pridružili VBM-u i sa drugih posavskih područja , momci koji se nisu isticali ni po čemu, osim po srčanosti obrane i ljubavi prema svojem kraju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije