Postizborni procesi

Stižu žalbe na rezultate izbora, hoće li biti ponovnog brojanja?

17.10.2024.
u 14:56

Navodeći da SIP ovih dana prima žalbe na odluke općinskih, odnosno gradskih izbornih povjerenstava, Hadžiabdić je navela kako je sve ovo bitno za bilo kakvu odluku SIP-a o eventualnoj potrebi ponovnog brojanja

Hoće li u nekim mjestima biti ponovnog brojana glasova po službenoj dužnosti moglo bi se znati vrlo skoro, možda već i idućeg tjedna, a sve sukladno žalbama koje stižu na odluke općinskih, odnosno gradskih izbornih povjerenstava. Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić danas je najavila kako bi SIP idućeg tjedna mogao utvrditi i rezultate lokalnih izbora za sve izborne jedinice za koje je to moguće uraditi te je pojasnila kako se u ovom trenutku provode zakonom predviđene procedure. Hadžiabdić je na sjednici SIP-a u Sarajevu navela da se u Glavnom centru za brojanje završava skeniranje svih biračkih spiskova, nakon čega slijedi skeniranje primjedbi i zapisnika.

"Primili smo dosta prigovora u vezi s nepravilnostima na dan izbora na biračkim mjestima, koji su u prvostupanjskoj nadležnosti općinskih, odnosno gradskih izbornih povjerenstava", dodala je Hadžiabdić. Navodeći da SIP ovih dana prima žalbe na odluke općinskih, odnosno gradskih izbornih povjerenstava, ona je navela kako je sve ovo bitno za bilo kakvu odluku SIP-a o eventualnoj potrebi ponovnog brojanja po službenoj dužnosti. Hadžiabdić je najavila da će odluke o eventualnom ponovnom brojanju po službenoj dužnosti biti razmatrane početkom narednog tjedna, kada se očekuje da bi SIP trebalo da utvrdi rezultate za sve izborne jedinice u kojima je to moguće utvrditi. "Neke ćemo morati naknadno utvrditi, naravno, zbog odgađanja izbora", podsjetila je Hadžiabdić.

Ona je dodala da je u Glavni centar za brojanje SIP-a stigao sav materijal iz općina i gradova koji je trebalo da stigne i da je do sada izbrojano gotovo sve što se tiče nepotvrđenih glasačkih listića, u odsustvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i putem mobilnih timova. "Intenzivno radimo na brojanju glasova putem pošte kojih ima verificiranih više od 25.000, ali to nije 25.000 listića već preko 50.000, jer je riječ o općinskim izborima", rekla je Hadžiabdić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?