Tužiteljstvo BiH

Stopirano priznanje krivnje bivšeg konzula

sud bih
17.05.2016.
u 08:00

Sporazum o priznanju krivnje bivšeg savjetnika za konzularne poslove u Veleposlanstvu BiH u Parizu Velida Hamidičevića i Državnog tužiteljstva odbijen je iz “neočekivanih razloga”. Braniteljica Senka Nožica i tužiteljica Diana Kajmaković kazale su da su postigli sporazum, ali da on nije prihvaćen te da se nadaju da će u idućem razdoblju postići novi dogovor. “Mi smo svakako i dalje otvoreni za pregovore. Dogodile su se za nas neočekivane stvari i poduzet ćemo neke korake i želimo da se iduće ročište odgodi kako bismo imali vremena da pokušamo riješiti ovu situaciju”, rekla je Nožica.

Kako je neslužbeno doznao BIRN BiH, sporazum je predviđao da Hamidičević bude osuđen na godinu dana zatvora i da svjedoči u drugom predmetu, ali ga je stopirao glavni tužitelj Goran Salihović. Hamidičević je optužen da je od prosinca 2014. do lipnja 2015. kao savjetnik za konzularne poslove u Veleposlanstvu BiH u Parizu, mimo redovitih procedura i provjere podataka u zamjenu za novac, omogućio izdavanje dokumenata većem broju osoba za putovanje iz Francuske u BiH. Na taj način, tvrdi Tužiteljstvo BiH, nezakonito je stekao više od 10.000 KM. Uhićen je prošle godine u Sarajevu zbog sumnje da je kriminalnoj skupini iz predmeta “Elvis Salčinović i drugi” nezakonito izdavao putne isprave.

Na ovom ročištu, Tužiteljstvo BiH kao prvog svjedoka ispitalo je inspektora SIPA-e S. Muminovića, koji je rekao da je s kolegama iz Francuske radio na istrazi u predmetima protiv obitelji Salčinović i Hamidović iz Zenice. “Riječ je o romskoj obitelji za koju smo operativnim radom uvidjeli da živi luksuznim životom, a da nema redovita primanja. Istragom je utvrđeno da dobivaju novac od osoba iz EU. Nakon toga nas je kontaktirao časnik za vezu iz francuskog Veleposlanstva u BiH, koji nam je rekao da imaju problem džepne krađe pa je pokrenuta istraga”, rekao je Muminović. Prema riječima Muminovića, istragom je utvrđeno da je više od 2 mil. eura prebačeno iz Pariza u Zenicu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?